Johannes Forssberg: Vi måste tala om kusingifte

SVT:s Uppdrag Granskning har i två avsnitt avslöjat hur man i Sverige tiger om riskerna som är förknippade med kusingifte. Barnavårdscentralerna informerar inte kusinpar om att deras blivande barn löper dubbelt så stor risk att bli missbildade eller handikappade som ”vanliga” barn.

Folkhälsoinstitutet, som annars har så nära till den stora larmknappen, befattar sig inte med frågan. Inte socialstyrelsen heller. Det finns ingen offentligt debatt alls. Fenomenet är obekvämt att diskutera eftersom det är särskilt vanligt inom vissa redan stigmatiserade kulturer.

Man är rädd att rasisterna ska flytta fram sina positioner ytterligare. Så låter man rasisterna diktera folkhälsodebattens villkor. Efterspelet till Uppdrag Gransknings program har verkligen bekräftat tesen: Det har varit tyst som i graven. Myndigheterna har inte fått det hett om öronen, ingen har ställts mot väggen.

-Pettersson säger att Johannes Forssberg på Expressen har fel. Det förekommer visst en offentlig debatt om kusingifte, men den sker på nätet och de som törs debattera frågor som kusingifte där kallas rasister av PK så passa dig Johannes så du inte hamnar i samma gäng…länk till Expressen till höger.

Expressen kusingifte

4 thoughts on “Johannes Forssberg: Vi måste tala om kusingifte

 1. I Norge har man försökt informera om detta. Tror det var barnmorskorna som tog upp det. Men det är mycket känsligt och svårt att kommunicera, nå fram till människor för vilka detta har varit naturligt så länge.
  I England har de för länge sedan märkt en kraftig ökning av både fysiska och mentala missbildningar. Detta har inneburit en belastning på sjukvården som kostar skattebetalarna mycket pengar. Trots att man försökt informera om riskerna med generationers kusingiften blir man inte trodd.

  • En vän till mig som arbetar i Rosengård frågade en gång en kvinna som suckade och stönade av trötthet, om varför hon var trött och varför hon hade så många barn då. Den trötta kvinnan har många barn, barn med multihandikapp. Allah styr……..var svaret min vän fick!!!
   Man tar sig för pannan och inser att det går utför med Sverige.

 2. Wikipedia: ”En studie utförd i Botkyrka kommun 1998 visade att andelen barn med svår mental retardation, SMR, (IQ lägre än 50) var högre än hos jämförelsepopulationen. Prevalensen för SMR var förhöjd i hela kommunen, men för barn med icke-europeiska/icke-nordamerikanska föräldrar var prevalensen ca 59% högre än för barn med europeiska/nordamerikanska föräldrar boende i kommunen. Skillnaden skulle enligt studien kunna bero på den skilda förekomsten av giftermål mellan släktingar. Det nämns att i somliga länder förekommer släktband i 40-60% av äktenskapen, medan andelen som gifter sig med nära släktingar är 0-2% i Nordeuropa och Nordamerika. I studien framhölls att giftermål mellan släktingar kan vara en faktor av betydelse för prevalensen av SMR i Sverige – i regioner med stor andel invånare av icke-europeiskt/icke-nordamerikanskt ursprung. I studiens slutdiskussion poängteras särskilt att resultatet ska tolkas med försiktighet, då det statistiska urvalet inte är lika omfattande som tidigare studier i ämnet.”

  Det är väl ett rimligt krav att myndigheterna upplyser dem som är gifta med sina kusiner om riskerna med detta? Eller är det också rasism,?

Kommentera