Respektlöshet


I Nyköping finns ett gammalt industriområde med anor från den tid staden hade en betydande textiltillverkning.

Idag finns andra verksamheter i de gamla byggnaderna och några står både ödsliga och tomma.

En av byggnaderna är ett gammalt magasin som användes som en gemensam förvaringsplats till industrierna i området. Sedan sommaren 2010 hyrs detta magasin av en samling ungdomar som kallar sig Bergatrollen. Detta hyresavtal skrevs med Nyköpings kommun efter att dessa Bergatroll, som tillhörde den s.k. Ockupantscenen, hade ockuperat en tom byggnad vid Skavsta flygplats (se bild). Hyresavtalet löper i tre år och kallhyran ligger på 60 000 kronor per år. Pengar föreningen hoppas få in genom olika evenemang och arrangemang.

Magasinet sägs vara till för alla och alla är välkomna, men riktigt så är det inte. I byggnaden har kommunens vänsterungdomar hittat en fristad där de kan ägna sig åt allehanda verksamheter och flertalet av dem har eller har haft starka band med grupper som AFA och SUF.

Så här ser byggnaden ut idag och ha då i åtanke att den hyrs och hyresavtalet löper ut i juni 2013.

Kryper man ännu närmare så ser man hur Bergatrollen vördar denna byggnad från 1900-talet början. Jan Carle (M), dåvarande kommunordförande, hade nog inte räknat med denna utvändiga förstörelse av en kulturbyggnad.

På bilder man sett i lokaltidningen SN har ungdomarna gjort det fint inomhus, men det är denna respektlöshet som möter förbipasserande, tillsammans med denna byggnad som ligger ett kort stenkast (populärt i vänsterkretsar) därifrån.

Denna byggnad är inte heller någon rolig syn, men det är dessa två som förbipasserande i tåg ser på sin väg söderut. Ingen bra reklam för Nyköping förstås. Tittar man närmare så ser man denna text som klottrats dit.

”Tomma hus är allas hus”. Dessa ord ser man klottrade på alla tomma byggnader i stan, stora som små. Det var så Bergatrollen resonerade när de först ockuperade Stora Berga vid Skavsta flygplats. När man inte får som man vill, så förstör man hellre byggnaden, vilket ni kan se och vilka som ligger bakom avslöjas i orden. Att personerna i fråga inte mår så bra kan vi tydligt se i dessa klottrade ord.

Respekt för andra egendom ligger inte vänsterungdomar nära till hands, det kan ni se om ni promenerar på stadens gator.


18 responses to “Respektlöshet

 • Lars Å Månsson

  Gustav:
  Personligen betackar jag mig för att leva ett sådant liv,som du och de dina !! Dessutom är jag helt ovillig att genom mina skatter,betala dessa kriminella lyckosökares uppehälle !!

  Gilla

  • Gustav

   Du är väl medveten om att de du kallar för kriminella lyckosökare är familjer, alltså barn och kvinnor. Du beskriver dem som ohyra…kriminella lyckosökare? Står du verkligen för det?
   Jag förstår inte vilka skattepengar du pratar om, de pengar jag pratar om är donationer.

   Gilla

 • Pettersson

  Gustav, har du fått hotelse brev så hoppas jag givetvis att detta är polisanmält.

  Att ni hjälper papperslösa låter fint men de flesta papperslösa är illegala invandrare som fått sin sak prövat i alla instanser och de borde få hjälp att lämna landet.

  Gilla

  • Gustav

   Som jag skrev tidigare så var det inte till oss utan om oss. Jag håller inte med om att migrationsverkets prövningar håller alltid, oftast är det väldigt rimliga skäl varför personen i fråga ska stanna, som dessvärre migrationsverket bortser från eller inte ens kollar in.

   Gilla

   • Lars Å Månsson

    Så ni är bättre skickade att avgöra vilka,som verkligen har ett behov av asyl ??
    Själv uppfattar jag detta ditt uttalande som ett Sörmländskt storhetsvansinne..I övrigt hänvisar jag dig till min första kommentar i fallet från 4/1 nedan…

    Gilla

   • Gustav

    Storvansinne? Nej du, jag anser bara att alla människor är lika värda och ska få chansen att växa upp och leva ett rikt liv som du och jag. Om du läser tidningen så har du väl fått höra ett och annat om migrationsverket och att det har väckt stor debatt i Sverige (bland människor) och handlar inte alls om ”ett Sörmländskt storhetsvansinne”.

    Gilla

   • Eva-Marie

    Alla har inte rätta att få leva och bo just i Sverige…….hur många tar du ansvar för?

    Gilla

 • Stefan K

  Intressanta fakta Gustav.
  Det inger respekt att ni tvättar bort klottret från innerväggarna, men som hyresgäster har ni även ansvar för utsidan och den ser fortfarande bedrövlig ut. Bättring till sommaren?

  Smutskastning? Är det något i texten du anser vara fel så uppdaterar vi gärna.

  De här hotbreven du skriver om. Det är garanterat ingen av oss som skickar några hotbrev och har du verkligen bevis för att någon av Petterssons besökare ligger bakom? Vilka ni samarbetar med har åtminstone inte vi någon aning om, men det kanske du vill delge oss?

  Gilla

  • Gustav

   Klottret på utsidan är kommunens ansvar att ta bort och vi står inte ansvariga för det. Vi har en ‘vägg’ på bakgården som folk får ‘graffa’ på just för den anledningen. Angående hotbrevet så fick jag information från en i organisationen, det är inte till oss ni skickade mailet utan om oss till Sörmland Museum som vi samarbetade med. Ni skriver om saker som inte är relevanta, ex. den som har klottrat ”Tomma hus är allas hus” är en privat person och det är inget organisationen är ansvarig för (även fast vi står bakom budskapet, står vi inte bakom klottret).

   Gilla

   • Eva-Marie

    Så smart du är.

    Gilla

   • Gustav

    Det är ju också ett moget svar. Angående ”Alla har inte rätta att få leva och bo just i Sverige…….hur många tar du ansvar för?” Handlar det inte om att vara någon superhjälte utan handlar snarare som att hjälpa människor med grundliga grejer som familjer behöver, typ något att sova i.

    Gilla

 • Gustav

  Angående klotter så har vi jobbat med att ta bort på innerväggarna i två dagar från morgon till kväll. Magasinet är ett hus för alla så länga man visar solidaritet och omsorg (ingen rasism eller sexism för den delen). Jag förstår inte varför ni smutskastar oss, vi håller enbart på med harmlösa aktiviteter och hjälper papperslösa, inga våldshandlingar om du tror det. Kan ni snälla sluta skicka hotbrev till dem vi samarbetar med, kom hit och prata istället.

  Gilla

  • Lars Å Månsson

   Gustav:
   Ni tycks strunta i de få lagar som fortfarande gäller i landet ! Känner du till att det är kriminellt att gömma illegala ?? Hur många huserar ni i era ockuperade ruiner ?? Vore intressant att veta hur ni finansierar deras uppehåll,genom brott ?? Eller är det VPK och MP som ställer upp med kapital ?

   Gilla

   • Gustav

    Vi gömmer väldigt sällan illegala invandrare, utan skänker istället pengarna till ”ingen människa är illegal”, som vi gör genom att sälja fika under våra event (och uppger även detta till dem som handlar). Vi är mycket medvetna om att gömma illegala invandrare bryter mot lagen, men tycker ändå att motivet tynger högre än lagen. Vi ockuperar inget hus för tillfälligt men uppmanar gärna folk till att göra det, då vi anser att det finns bostadsbrist i samhället och att hyran är alldeles för dyr.

    Gilla

   • Gustav

    Att hjälpa och gömma flyktingar är INTE kriminellt. Fråga polisen. så får du svaret där.

    Gilla

   • Freja

    Hörde en kvinna berätta att hennes dotter blivit utsatt för en våldtäkt av en illegal invandrarman som blev hjälpt att hållas gömd. Antar att Gustav tar fullt ansvar för vad de illegala invandrare som han hjälper till att gömma gör? Och antar även att Gustav garanterar att det inte är några kriminella eller terorister som han håller bakom ryggen.

    Gilla

   • Pettersson

    Här har vi en som uppehöll sig olagligt i landet och under tiden roade sig med att råna gamla damer med rollator…

    https://petterssonsblogg.se/2013/01/25/gasten-pa-jollen-eller-den-albanske-vaskryckaren/

    Gilla

   • Gustav

    Jag tar inte ansvar för människors handlingar, likadant som en chef inte kan ta ansvar om en av deras anställda våldtar något (mer än att anmäla och sparka människan). Det är lite som att säga att om en läkare räddar en människas liv och sedan går den människan och dödar någon, det är ju knappast läkarens fel. Alla myndiga tar sitt ansvar och hemska människor finns det överallt

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: