68 knop med segelbåt


Den danska enmanskatamaranen Vestas Sailrocket har slagit sitt eget världsrekord.

Den danska båten eller kanske raketen, som under elva år har tävlat med kite- och vindsurfare om världsrekordet i snabbsegling, har nu gjort rent hus utanför en sandstrand i Namibia. Båtsajten Hamnen rapporterar att teamet nu har slagit sitt eget två veckor gamla världsrekord på 60 knop. Mot slutet av turen för två veckor såg föraren Paul Larsen farter på en bra bit över 60 knop och tyckte att han hade mer att ge, men land närmade sig och han var tvungen att släppa på skotet.

Katamaranen kan segla omkring 2,5 gånger snabbare än vinden och för att komma upp i rekordfart behövs rejält med vind. Enligt beräkningar ska emellertid bärplanet kavitera kring 65 knop. Ingenjörerna varnade Larsen för att pusha farten högre eftersom båten då sannolikt lyfter, dyker eller bådadera i snabb följd – en varning som uppenbarligen inte gick fram. Han överskred nu segelraketens teoretiska toppfart genom att hålla 65,45 knop som medelfart över 500 meter.

-Pettersson vill bara tala om att 68 knop är 126 km/timme.


One response to “68 knop med segelbåt

  • Pica pica

    Visserligen älskar jag segling men detta är bara för mycket för mig. Häftigt att titta på i alla fall.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: