Hakkors målades på judars dörr

ROSENGÅRD.Hakkors på dörrarna tre nätter i rad, sopor kastade på ytterdörren och ett inbrott där flera judiska föremål stals. Två kvinnor på Rosengård har anmält att de i helgen har utsatts för upprepade antisemitiska hatbrott.

I tio respektive tolv år har de två väninnorna bott i Rosengårdsdelen Törnrosen. De säger att de har vant sig vid att få ”judehora”, ”judesvin” och andra glåpord kastade efter sig. De båda kvinnorna berättar att de i fredagskväll var en ute en halvtimme.

– När vi kom tillbaka hade någon tagit sig in i lägenheten och stulit en dator och flera judiska föremål, säger en av kvinnorna och uppger att en Davidsstjärna i guld, en bönebok och en mezzusa, en bönekapsel som judiska familjer brukar sätta dörrkarmen, har stulits.

– Dessutom tog de en chanukkaljusstake som tillhört en släkting som dog i koncentrationsläger. Under natten målade någon hakkors både på ytterdörren och på två balkongdörrar. Hakkorsen tvättades bort av polisen. Natten till måndagen var hakkorsen tillbaka. När Sydsvenskan kommer på besök på måndagsförmiddagen ligger fortfarande soporna som legat i en soppåse som någon kastat på dörren, utspridda framför dörren.

– Antisemitismen har eskalerat här år efter år. Jag har aldrig polisanmält det vi råkat ut för tidigare men från och med nu tänker jag alltid göra det, säger en av dem.

Hon säger boende i kvarteret vet att hon är judinna. Några gånger har hon haft hamnat i häftiga diskussioner om judar och Israel. De båda väninnorna har inga planer på att flytta men om de skulle flytta någon gång, blir det till Israel: – Att flytta till en annan del av Malmö skulle inte hjälpa. Jag har en bekant i Limhamn som blivit misshandlad för att hon är judinna. Dessutom tycker jag att vi har rätt att bo var jag vill, säger en av dem.

De båda tvivlar på att det finns så mycket att göra för att utradera antisemitismen: – Men alla nyflyttade invandrare borde informeras om att judar också är människor. Att vi alla har samma blod, samma hjärta.

Sydsvenskan talade i går med två andra boende, som också vill vara anonyma. De har också bott länge i samma område, är bekanta med de båda kvinnorna men har aldrig hört att de fått ta emot antisemitiska glåpord.

– Här har aldrig hänt något liknande under alla de år vi har bott här, säger de boende.

Thomas Bull, hatbrottssamordnare på polisen, säger att polisen tar mycket allvarligt på händelsen: – Förutom att utreda brotten tänker jag kontakta närpolisen för att även göra ett brottsförebyggande arbete genom att de vistas mer i området, säger Thomas Bull.

Under 2011 och till och med första halvåret 2012 har det anmälts drygt 40 antisemitiska hatbrott i Malmö. Inget är uppklarat.

-Pettersson undrar hur det står till hos Bull och var kompisen Bill är? Vi pratar om Rosengård, Malmö och han tänker kontakta närpolisen för att vistas mer i området…herrejävlar. Polisen borde vara där dygnet runt, året runt i mängder.

sydsvenskan hakkors

 

14 thoughts on “Hakkors målades på judars dörr

 1. […] På senare tid har kvinnorna anmält att de utsatt för flera trakasserier. Vidare Sydsvenskan…..”Natten mot torsdagen upptäckte kvinnorna att någon målat en Davidsstjärna på deras ytterdörr, enligt polisanmälan. Några dagar tidigare berättade kvinnorna i Sydsvenskan om de stölder och antisemitiskt klotter som de polisanmält under den gångna helgen.” […]

 2. Antons pappa #
  Så om du får på käften enbart för att du är svensk så får du skylla dig själv ?
  Så korkat blir resonemanget när man använder ditt sätt att resonera.

  Men det är ju bara min åsikt….

 3. Hakkorset är ju åt fel håll eller är det bilden som är spegelvänd?

  Varför bor man i Rosengård för när man är jude?
  Ja man har rätt att bo vart man vill och bla bla bla. Men när man råkar illa ut så finns det något som kallas att ”skylla sig själv” lite.

  Jag menar, om jag gick på stan och viftade med 100k i tusingar i handen ensam en sen lördagnatt och det kommer fram ett gäng och slår mig på näsan och tar stålarna, då får jag skylla mig själv. Även om det är min rätt, eller hur?

  Är man jude och har röstat på sossarna eller borgarna i alla år och sedan bor kvar i Rosengård trots att man får ta skit varje dag. Ja då får man skylla sig själv.

  Men det är ju bara min åsikt…

  • Skulle du tycka så om det gällde din son också? att han får skylla sig själv om han blir överfallen, rånad och misshandlad? Enligt min åsikt så är det minsta man kan begära av våra ”kulturberikare” att de följer våra lagar och regler.

 4. Varför bor en jude i Rosengård bland alla muslimer ?? De borde väl fått hjälp att flytta till någon anständigt område.

  • Judar bor i Rosengård för att de har rätt att bo där. Muslimerna bor i Rosengård därför att de har blivit importerade dit mot ursprungsbefolkningens vilja.

   Som sagt, det är inte judarna som ska flytta på sig.

   • Jo men det är väl enklare om de anständiga judarna flyttar och låter muslimerna bo kvar i slummen.

 5. Du är analfabet snorgubbe petersson läser bra historia och ser vad förskare säger om Mohamed sala allah 3lihi wa salem

 6. Be Reepalu att förklara varför det har blivit så här ? Min mening är att det är skamligt, undrar vad sossarna i Malmö tycker ?
  Nästa mål är etniska svenskar eller ?
  MENA ”kulturen” regerar Malmö.

Kommentera