Stort sparpaket på EK-koncernen

Eskilstuna-Kuriren-koncernen sänker vinstkraven och genomför besparingar. Centraliserad nattredigering är ett av förslagen som kan komma att genomföras 2013. Tidigare om Bagdad Bobs bror HÄR.   

Eskilstuna-Kuriren AB, som även äger Södermanlands Nyheter, Katrineholms-Kuriren och Tidningen Folket, planerar för ett större sparpaket. Budgetarbetet för 2013 är inte klart och det är därför inte bestämt hur omfattande sparpaketet blir.

– Det troliga är att det föreslås en minskning av avkastningskravet. Det har legat på tio procent men det kommer att hamna betydligt lägre. Det är sannolikt att det blir en bemanningsminskning, säger Sören Axelsson, koncernchef.

Sedan ett år tillbaka råder anställningsstopp i koncernen och sedan i somras även övertids- och vikariestopp.

Just nu pågår ett samordningsprojekt med uppdrag att se över organisationerna på tidningarna. Ett förslag är att all kvällsredigering i koncernen placeras på Eskilstuna-Kuriren. Förslaget skulle innebära en personalminskning med cirka åtta redigeringstjänster, varav 3,5 på Katrineholms-Kuriren och fyra på Södermanlands Nyheter.

– Nu går man igenom avdelning för avdelning och letar efter besparingsmöjligheter. Hur mycket pengar man vill spara är inte klart, säger Annika Clemens, ordförande i SNs journalistklubb.

Koncernen vill också sälja SNs fastigheter och hyra in sig i mindre och effektivare lokaler. Tryckeriet på Arnö i Nyköping ska läggas ned.

– Tryckeriet i Nyköping är mest åldersstiget. Det är inte frågan om vi ska göra oss av med tryckeriet, utan när, säger koncernchefen Sören Axelsson.

-Pettersson inser att vår vän Bagdad Bobs bror 99:an Carstorp har ljugit och dold som en häst travar under minst ett år när han surrat om upplagor, mediehus osv.

Det anrika SN-huset ska säljas och det är lite synd, ett hus som en gång kryllade av liv får ett annat användningsområde och tryckeriet skrotas. Det innebär att 99:an och hans stab kastas ut på gatan och måste söka sig mindre flotta lokaler och billigare lokaler. Ju tidigare desto bättre.

 • Varför i helvete går inte 99:an ut i den egna tidningen och slåss för sin redaktion och den lokala journalistiken?
 • Varför slåss han inte för sin personal och sina läsare?
 • Varför för han inte en diskussion om papperstidningen och SN:s framtid?

Det skulle säkert uppskattas av både personal och läsare. 99:an skulle rent av kunna framstå som en publicist som brinner för journalistiken och sitt uppdrag.

Nu råder i stället total tystnad från SN bunkern, de gånger Bagdad Bobs bror inte mumlar något om den goda journalistiken eller mediehuset SN.

Det verkar som vår vän 99:an inte bara är en dålig journalist, han är dessutom feg!!!

-Pettersson har faktiskt ett förslag till EK-koncernen, flytta till Oxelösund där hyrorna är lägre än i Nyköping och lägg både Nyköpings och Oxelösunds lokalkontor för Eskilstunakuriren i  f.d. Folkets Hus, där går det att ordna lokaler i valfri storlek, till och med ett kontor i källaren där Bagdad Bobs bror 99:an Carstorp kan sitta och låtsas som den verklighet han konsekvent vägrat rapportera från inte finns…

Cupan, f.d. Folkets Hus kan passa åt SN, flaggan på bilden kan ni läsa om HÄR. cupan

Journalisten 

One thought on “Stort sparpaket på EK-koncernen

 1. Har jag förstått allt rätt så tillverkar man inom koncernen en produkt som folk inte vil ha/betala för?
  Har följt Katrineholmkuriren till och från på nätet sen jag lämnade staden på 80-talet.
  Nu har man fått en ny medioker och mycket PK chefredaktör och tidningen har blivit helt ointressant..
  Skulle vara intressant att följa upplagan (minskningen?) sen bytet..
  ..

Kommentera