Sympatierna för SD ökar i takt med varslen

Här är kurvan som är en av förklaringarna till Sverigedemokraternas stora framgångar. Arbetsförmedlingens statistik över lagda varsel och SD:s opinionssiffror går hand i hand.

DN varsel

Opinionsinstitutet Ipsos hade precis inlett arbetet med novembers väljarbarometer när Expressen började publicera sina avslöjanden om Sverigedemokraterna. Men trots skandalerna med järnrör och främlingsfientliga uttalanden har SD inte tappat några som helst väljare.

Tvärtom får partiet sitt bästa resultat någonsin, 8,8 procent i DN/Ipsos. Undersökningen avslutades innan den senaste SD-skandalen briserade som fick riksdagsledamoten Lars Isovaara att avgå.

Huvuddelen av sympatisörerna är män, arbetare och lågutbildade. I de senaste mätningarna har andelen kvinnor ökat.

Sympatierna för Sverigedemokraterna går också hand i hand med de ökade varslen runt om i Sverige.

Om man lägger Arbetsförmedlingens statistik över lagda varsel bredvid Sverigedemokraternas framgångar i opinionsundersökningar går de två kurvorna nästan parallellt. I januari var 6 644 människor varslade om uppsägning, i oktober hade det stigit till drygt 10 000 personer.

Under samma tid har SD ökat från 5,5 procent till 8,8.

Enligt statsvetaren Andreas Johansson Heinö vid Göteborgs universitet är det helt klart att det finns en koppling mellan varslen och framgångarna för SD.

-Pettersson tycker det verkar som om folk inte bryr sig om vad som står i Expressen…

Läs mer på DN.se 

8 thoughts on “Sympatierna för SD ökar i takt med varslen

 1. Hmm, undrar hur det ser ut om man lägger in invandringen ovanpå stödet?

  Med statistik kan man få fram vad man vill. Bara man vet vad man vill uppnå i slutändan

 2. I lokalblaskan (ÖP) skriver de idag att SD består av lågutbildade unga män. Tillsammans med varslen (då det är dessa frustrerade unga män som får gå) är det orsaken till att ett SD i allvarlig kris inte har minskat än.

  I samma tidning står det att antalet HIV-fall i Jämtland har fördubblats sen 2005. Undrar hur detta kommer sig?

 3. Skolverkets stoppande av våra traditioner av skolavslutningar i kyrkor ger nog extraröster också. Det handlar inte om religiösa människor som ser sig överkörda i sin tro utan vanliga svenska ”hedningar” som ser sin kultur hotad. Där kulturen hotas föds barbarer, skrev redan den gamle skalden Esaias Tegnér. Låt det inte behöva gå så långt.

 4. Patetiskt De letar verkligen efter halmstrån
  En lika trovärdig förklaring är väl journalisteffekten.
  Folk börjar bli rejält trötta på dessa svamlande och ljugande journalister.
  De har ju verkligen kastat masken och alla hämningar överbord denna hösten.
  Folk tar sympati för den mobbade.

 5. Ett löjets skimmer över en sådan ”vetenskaplig kungörelse”,utförda av två ”högutbildade skribenter”.Ewa (med W)Stenberg och Mattias Carlsson,är namnet på de båda som ligger bak denna sensationella upptäckt !!

 6. Det är ju det här med non sequitur, undrar om artikelförfattaren hört talas om det problematiska med att dra sina slutsatser så där på godtyckliga likheter?
  Artikeln i DN skulle ha varit betydligt mera intressant om de hade lagt fram invandringskurvan i samma tabell. 8^)

 7. Härligt !!! PK etablissemanget är rent skitnödiga. Vad ska man i ren desperation hitta på härnäst ?? Kör på bara så SD ökar ännu mer.

 8. Patetisk läsning i DN, de vill så gärna framhäva att det är lågutbildade och arbetslösa som sympatiserar med SD och att det är globala finansiella kriser med arbetslöshet till följd som är orsaken. OJ vad de skulle bli förvånade om de satte sig in i hur verkligheten ser ut. Alla mina vänner som tänker rösta på SD (många fd moderater) är varken arbetslösa eller lågutbildade, tvärtom. Det är ju också intressant att se hur sympatierna för SD växer på de orter i Sverige som får ta emot asylsökande. SD växer pga människors erfarenheter av invandringen, INTE pga arbetslöshet och brist på högskoleutbildning! SD 2014 🙂

Kommentera