Tankar från USA om den svenska flagga

Insändare från Björn Norström, USA

Läste en artikel att en liten kille i Luleå inte fick bära en tröja i skolan för att den hade en svensk flagga. Han blev utskickad från klassrummet. Motiveringen från skolans rektor var att den svenska flaggan kan upplevas som nazistisk.

Först och främst, sedan när är den svenska flaggan en symbol för nazismen? Nummer två, om nu den svenska flaggan är en symbol för nazismen, betyder det att när det svenska fotbollslandslaget spelar en match, då tröjan spelarna bär har en svensk flagga, representerar spelarna och fotbollslandslaget då nazismen och publiken på läktaren som höjer armarna då Sverige gör mål i sina blågula tröjor egentligen gör Hitlerhälsningar?

Svar NEJ, det är ju en helt absurd tanke, men det är precis det resonemanget som rektorn på skolan i fråga, Råneåskolan i Luleå, för, att den svenska flaggan och alla som bär den oavsett sammanhang representerar nazism. Som jämförelse, barn som kommer till skolan i USA med en amerikansk flagga på tröjan är mer än välkomna in i klassrummet. I USA bär man stolt sin tröja med den amerikanska flaggan. Den amerikanska flaggan är del av vardagen och representerar patriotism, ett koncept som inte längre finns i PK Sverige. Om, mot all förmodan, en rektor i en amerikansk skola skulle skicka ut ett barn ur ett klassrum p.g.a. en amerikansk flagga på tröjan skulle det bli folkstorm i kommunen och rektorn skulle bli tvingad att avgå illa kvickt.

Tänk så konstigt ett land har blivit när flaggan inte längre symboliserar patriotism utan istället nazism. Man kan ju även undra om ett barn som skulle bära en tröja med en flagga från ett arabland skulle bli utslängd från klassrummet. Troligen inte gissar jag, för då är det genast rasism. Välkommen till upp-och-nedvända Sverige!

Björn Norström, svensk boende i USA sedan 20 år.

-Pettersson tackar Björn för dessa tankar och är för övrigt övertygad om att det inte kommer att dröja länge innan det kommer krav på att ta bort korset i flaggan, muslimerna kan bli kränkta…

6 thoughts on “Tankar från USA om den svenska flagga

  1. Hej! Men visst kan en tröja med en flagga bli rasistisk om man kopplar ihop den i ett sådant sammanhang. Jag har bland sett en tröja där det står: håller på Sverige och framför flaggan står det soldater som påminner om nazistiska soldater med hjälmar m.m flaggan är fin och okej och texten likaså men med soldaterna till så blir det inte okej tycker jag.

  2. Nu förstår jag varför B Westerberg vill satsa ytterligare 650 miljoner på skolan om lärarna blir lika bombade, och hjärntvättade som rektorerna.

Kommentera