Pojke får gå i ettan trots omognad


MALMÖ. Skolinspektionen kliver in och försvarar en pojkes rätt att börja i första klass på Ögårdsskolan.

Att pojken enligt lärare inte skulle vara tillräckligt mogen är inget giltigt skäl att neka honom rätten till utbildning, enligt Skolinspektionen. Det var i september som Skolinspektionen mottog en anmälan från elevens pappa. Föräldrarna ville att deras son skulle få börja årskurs ett på Ögårdsskolan. Skolan krävde då ett kunskapstest som eleven klarade varpå han fick lov att börja. Med redan under första skoldagen meddelade pojkens klassföreståndare att han inte var tillräckligt mogen för att gå i ettan.

Skolinspektionen klargör nu att ett barn har en ovillkorlig rätt att få börja i årskurs ett det året barnet fyller sex år och att det därför saknades laglig grund för skolan att inte låta pojken göra det på grund av mognads- eller kunskapsskäl.

Skolinspektionen kräver därför att Ögårdsskolan låter pojken börja ettan.

-Pettersson noterar att ljugmedia glömmer nämna att Ögårdsskolan är en muslimsk friskola som drivs av Islamic Center i Malmö.

 


2 responses to “Pojke får gå i ettan trots omognad

  • Pica pica

    Jag har alltid försökt motarbeta religiösa friskolor (alla religioner). De hör inte hemma i vårt moderna samhälle då kunskap bör baseras på vetenskap och inte tro. Åtminstone på grundskole- och gymnasienivå. Vill man sen studera teologi på högskola så är det ok då är de flesta så pass mogna att de kan välja själva.

    Gilla

  • Theodor Busse

    Jag är född tidigt på året, för ungefär 50 år sedan, så jag fick börja lekis med de som var födda ett år tidigare. Jag kunde redan läsa (sedan länge)så fröknarna tyckte att jag kunde börja ettan ett år i förväg. Det var inte en bra idé! 🙂 Jag var helt omogen i alla andra avseenden, och det upptäcktes redan efter två veckor. Så jag ”fick gå om” lekis, och börja skolan nästa år. Min mamma och pappa lyssnade på vad läraren sa, och förstod. Ingen anmälan till JO, skolöverstyrelsen (som det hette då), inget bråk alls. Inga ”heders-resonemang”, ingen prestige. Samförstånd, samtal och förståelse från båda parter. Året efter började jag ettan, och det gick jättebra!

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: