Expressen vill se ett parallellsamhälle


Ett samhälle i samhället, där människor lever men aldrig träffas. Det är vad Expressen vill se.

Uppe i den lilla norrländska kommunen Strömsund och orten med samma namn, ligger det lilla kvarteret Tingvalla. Tills för några år sedan var platsen helt okänd och nästan tom på folk. Idag utgör Tingvalla en egen liten stad i staden. Hit har nämligen ett antal flyktingar från Uzbekistan slagit ned sina bopålar. I februari blev både Strömsund och kvarteret Tingvalla en riksnyhet, när en uzbekisk imam sköts i huvudet.

Imamen Obid Nazarov var internationellt efterlyst för terrorbrott, något som inte Migrationsverket hade reda på när han fick uppehållstillstånd i Sverige år 2006. Per Gudmundson och Sweden Confidential (exponerat.info) har skrivit två utförliga och utmärkta artiklar om Nazarov och mordförsöket.

Nu är det inte första gången som dessa uzbeker i Strömsund är på tapeten. Minns ni skolan i Strömsund, där de manliga uzbekerna inte ville sitta i samma klassrum som sina kvinnor och där det tog över två år för att reda ut problemen? Personen som förordade den könssegregerade skolan var just Nazarov.

Dessa uzbeker och det lilla samhälle i samhället de har skapat, är något som Expressen propagerar för. I lyriska ordalag beskriver reportern Michaela Möller hur Tingvalla sjuder av liv, om barnens skratt som ekar mellan de förut tomma husen, om de gamla damerna i sjal som säljer bröd på torget och hur välkomna uzbekerna är av invånarna i den lilla orten. Huruvida den uzbekiska gruppen själva finansierar vardagen står inte i Expressens artikel, men eftersom allt fler uzbeker i Sverige verkar flytta till Strömsund, så får vi hoppas för kommuninvånarnas del att så är fallet och att de inte kommer drabbas av kommunens dåliga ekonomi i fortsättningen.

I mina ögon fungerar inte ett samhälle om man inom samhället låter olika grupper och kulturer leva efter egna regler och bilda små enklaver som sällan eller aldrig rör sig utanför det egna lilla samhällets gränser. Expressen ser dock på saken med sina ögon, men mitt råd är att ta av solskyddet från glasen så att ni ser bättre.

Källa: Expressen

Mer info om Obid Nazarov, eller Obidkhon Sobitkhony som han kallar sig idag.

 


9 responses to “Expressen vill se ett parallellsamhälle

 • Terrorn i Strömsund-Akalla | Petterssons gör skillnad!

  […] Expressen vill se ett parallellsamhälle […]

  Gilla

 • Mions

  Inga krig i Uzbekistan-därför ska de genast hem

  Gilla

 • Dan

  riktigt bullshit. jag är uzbek och vet att mellan uzbeker finns inte så många radikala islamister, om det finns det är bara 0,000001%. vi levde i soviet union ett land med 15 olika lander. i Uzbekistan lever tajiker, kirgizer, turkar, koreaner, tatarer, kazak, ryska, judar, så hur vi kan bli rasister? mellan uzbeker finns inte rasism. vi går till samma skolan från 6-7 år med tjejer och sitter i ett klassrum från ungefär 1920 talet. imamen Obid Nazarov alldrig har varit terrorist, interpol söker honom jag tror för att uzbekiska diktator Karimov har gjort det. presidenten Karimov har dödat alla politiska och religiosa ledaren som kan göra problem för honom och är popular bland uzbekerna. uzbekiska kvinnor behöver inte ha hijab eller niqab, det är frivillig. i Sverige ett liten procent som får uppehålltillstånd, mest som får svensk ID afghaner och araber och afrikaner. många uzbeker vill inte leva hela liv i Sverige, mest kommer bara jobba tjäna pengar och de åker tillbaka. ja, det finns många som lever illegalt, men det är för att som jag har skrivit tidigare vi får inte ID och vi kommer hitt jobba. vi är inte miljönär. så sluta skriva skit!

  Gilla

 • Uzbekisk torped döms till 18 års fängelse | Petterssons gör skillnad

  […] Petterssons har tidigare skrivit om det underbara multikulturella parallellsamhället i Strömsund. […]

  Gilla

 • SVT och imamen i Strömsund | Petterssons gör skillnad

  […] Petterssons har tidigare skrivit om det underbara multikulturella parallellsamhället i Strömsund. […]

  Gilla

 • Pica pica

  Notera att hon som hade negativa åsikter inte vågade berätta pga att hon kallas för rasist.
  Tingvalla beskrivs som en idyll men det är inte roligt för alla att bo där. Det är tur att de får så mycket pengar så de kunnat köpa gård och föda upp egna får nu. Tidigare ”försvann” en del får och lamm från lokala uppfödare. Spår visade att de slaktades ”rätt” (halal) i Tingvallas tvättstugor.

  Gilla

 • Tony

  Ur den tidningen kommer det bara skit, rena fekalie utsläpp!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: