Sluta bär Gazas problem på våra ryggar

Generalmajoren I reserven Dan Harel sa I början av veckan att det är dags att Israel slutar bära ansvaret för Gazas humanitära situation.

Harel som var chef över det södra militärdistriktet under tillbakadragandet från Gaza 2005, sa till försvarsstyrkornas radio, att innan man vidtar andra åtgärder för att lösa raketproblemet behöver den grundläggande ”ekvationen av relationerna” mellan Israel och Gaza förändras.

Vi bär med oss Gazas problem på ryggen, sa han. Jag vet inte om israeler känner till detta, men vi försörjer Gaza med alla deras behov. Vi förser dem med elektricitet och vi förser dem med vatten.

Situationen idag är absurd, tillade han. De skjuter raketer mot oss från Gaza, och i utbyte försörjer vi dem med vatten och elektricitet Den här absurda hanteringen måste upphöra.

Han sa vidare att blockaden av Gaza behöver lyftas. På det viset, sa han, så blir då inte Israel ansvariga  för den humanitära situationen där.

Han förklarade dock inte hur Israel skulle förhindra tunga raketer och annan ammunition från att komma in i Gaza, om blockaden lyfts.

Harel har sagt, efter att han lämnat försvaret, att frigörandet, som det ensidiga tillbakadragandet från Gaza kallades, var ett misstag.

Arutz Sheva

3 thoughts on “Sluta bär Gazas problem på våra ryggar

  1. Här finns nu en Israelisk general, som säger att Gaza måste börja ta hand om sina egna problem, och inte dumpa allt på Israel som de inte vill syssla med eller lägga ut pengar på.
    Generalen som numera återfinns i reserven, vill att blockaden ska hävas, så att Gazas invånare får ta hand om sin varuförsörjning och alla andra saker förknippade med ett självständigt lands egna skyldigheter.
    Tyvärr så finns den lindriga arten av blockad som måste finnas, till för att skydda landet Israel mot ännu värre raketbeskjutningar och granatkastarangrepp, än vad som idag drabbar landet. Eller att regelrätta självmordsbombare åter ska få terrorisera den israeliska befolkningen.
    Det finns några varor till, som kan användas negativt för de bosatta i Israel, och även dessa varor måste man kunna bestämma om hur de ska kunna sorteras ut, så att de inte kommer i händerna på Gazas terrorister.
    Kan detta ske på ett vettigt vis, så kan befolkningen i Gaza snabbt ta över all distribution av varor till och från Gaza, och många enklare arbeten bli tillgängliga, medan Israel kan få folk över till offensiva satsningar inom medicin och medicinteknik, ett par områden där Israel är världsledande redan idag i vissa segment.

  2. Bra Marcus, det var en ny och bra lösning du kommit fram till på problemet Gaza. Nu gäller det bara att få Hamas och Abbas att gilla läget.
    Sen har vi ju Ali 632 på den här bloggen oftast. Du kan väl debattera ditt förslag med honom.

  3. Jag fattar inte varför Israel inte bara åker in och lastar upp stad efter stad i bussar och sedan kör de till västbanken. Och fortsätta så ända tills det inte finns en enda person kvar i hela Gaza, och då kan de bygga bosättningar där istället.
    Det är ju inte så att någon skulle börja tycka mer illa om judarna än vad de redan gör i alla fall.
    Judarna skulle ha ett problem mindre och jag skulle slippa läsa om hur stendumma vänsterkommunister skickar en segelbåt om året med förnödenheter, som är helt försumbara i relation till vad Israelerna skickar, varje dag,
    Samtidigt skulle stenkastarvänstern slippa engagera sig i båtprojekt.
    Ett win – win för alla inblandade alltså!
    Om de skrapar ihop ca 200 bussar som kör en vända med 70 pers per buss varje dag så har de flyttat de där ca 1,5 miljoner raketskjutande bidragstagarna på 3-4 månader 🙂
    Nästan avklarat på ett sommarlov alltså…

Kommentera