Vi lever som djur


SVT besökte Gärdshyttans asylförläggning där asylsökande från Syrien berättade om sin vardag. De tycker inte det fungerar som det ska på boendet.

– Det är många problem här, med maten, administrationen, sjukhusvård, städning, rummen… I varje rum bor det sex-sju personer. Det är trångt, säger Sayd Mohammad, som var språklärare i Syrien.

Det är helt klart inget lyxboende men kravmaskinerna klagar på precis allt, de klagar på att det inte finns något att göra samtidigt som de klagar på dålig städning, vad hindrar adeln att ta tag i en skurborste? De säger att det är långtråkigt när polisen har varit tvungna att rycka ut 30 gånger på två månader – det tyder väl på att det är ett jävla drag.

Någon föredrar till och med döden i Syrien framför livet i Sverige…Pettersson vill inte verka hård men vad hindrar honom från att återvända?


10 responses to “Vi lever som djur

 • OLLE.

  En sådan här klagotomte ska man sätta på första bästa plan tillbaka.
  Gärna med en handgranat i fickorna.
  Förbannade drägg.
  Men han har helt rätt.
  Det hade varit hederligare att dö en värdig död Syrien än att sitta här och bli kallad LANDSFÖRRÄDARE.
  Nu vill väl inte ens hans eget land ha tillbaka LANDSFÖRRÄDAREN.

  Gilla

 • Olli Rein

  Som lite historisk upplysning, jag hittade på nätet.

  Landskapsjagare 1947-1982

  Jagare typ Öland

  HMS Öland (J16)
  HMS Uppland (J17)

  Jagare typ Halland

  HMS Halland (J18)
  HMS Småland (J19)
  HMS Lappland (avbeställd 1958)
  HMS Värmland (avbeställd 1958)

  Jagare typ Östergötland

  HMS Östergötland (J20)
  HMS Södermanland (J21)
  HMS Gästrikland (J22)
  HMS Hälsingland (J23)

  Öland trodde jag fanns, men inte Uppland och Gästrikland. Varför det skulle byggas en jagaren Lappland och en Värmland, förstår jag inte och tydligen någon annan vettig person till, som avbeställde.

  De hade ju inte ens kunnat komma till sitt eget landskap på flottbesök, om inte jagaren Värmland hade specialdesignats för att ta sig genom slussarna i Göta kanal. Lappland hade de kanske kunnat dra på snön, eller nöjt sig med att stanna i någon hamn i Väster- eller Norrbotten Umeå, Skellefteå eller Luleå förslagsvis. Totalt fanns det alltså 8 jagare att tillgå på den tiden. Nu finns där ingen.

  Gilla

 • Freja

  ”jag tänker på att döden i Syrien vore hederligare än livet här” Är han här som flykting eller är han här som semesterfirare? Visade det här för mina arbetskamrater och det fanns inte någon som tyckte synd om honom, alla tyckte enhälligt att han skulle lyftas upp i kragen och sättas på första bästa flyg tillbaks till Syrien.

  Gilla

 • Lena

  Lugn och fin nu, snart om ni ber vackert så kanske det erbjuds plats på Solliden eller i något annat passande.
  Tosse kan säkert ge goda råd och skulle det gå galet, dvs frestelsen blir för stor och fingrarna blir alltför klåfingriga föremål försvinner, så får svenskarna dyka i Östersjön och leta, ”som att leta efter en nål i en höstack”. Då är ju de svenskarna occuperade får lång tid framåt.
  Om det går så långt som till rättegång, så finns det frivilliga gråtare och gråterskor som med hela sig ställer upp. Vi är ett tåligt alldeles för tåligt folk, det vet ni det är bland annat därför ni är här. Gnällspikar !

  Gilla

 • nessington

  Han kanske skulle vilja prova att bo på kvinnojouren i Nyköping? Städning sköter man själv. Likaså inköp av mat, hygienartiklar, allt. Det finns ingen buffert av livsmedel och hygienartiklar. Kvinnor som lever som flyktingar i sit eget hemland undan män som misshandlar. Och klagar inte, utan är nöjda med den fristad samhället har att erbjuda! Delad dusch i möglig källare med andra kvinnor bland stora spindlar i en källare som Hälsovårdsnämnden skulle ha dömt ut för länge sen. För denna facila service betalar de 3000 kr/mån. Välkommen till flyktingförläggningen kvinnojouren!

  Gilla

 • Olli Rein

  Vi låg 16 man i varje logementrum i hus byggda på 1910-20talet, när jag gjorde grundutbildningen på A1 i Linköping. Det var i dubbelsängar. När jag besökte en jagare bygd 1957, Småland tror jag den hette, i Göteborgs hamn där det ligger gamla fartyg i ett museum, såg jag att de hade det ännu värre. Där fick manskapet ligga i hängkojer och dessa satt uppsatta i alla korridorer, där det givetvis sprang folk förbi hela nätterna. Då insåg jag att vi hade haft det bra i jämförelse, utom kanske när vi som oftast låg i tält. Där fick vi ta den plats som var ledig, för de som gick på vakt eller satt eldvakt. Man vakna aldrig på samma ställe två gånger i rad, om man inte blev fel väckt. Det hände! Det hade kanske varit alternativet för den här gnällspiken också, om han varit kvar och försvarat det han tror på.

  Gilla

  • Argus

   Exakt, på skolan låg vi sex på varje logement i våningssäng. När vi hamnade på trupp var vi 24 på varje logement (byggt ~ 1906).

   ”Luxury. We used to have to get out of the lake at six o’clock in the morning, clean the lake, eat a handful of damp gravel, work a twenty-hour day at the mill for tuppence a month, and when we got home, our dad would thrash us to sleep with a broken bottle, if we were lucky! ”

   Gilla

  • Blodsven

   Olli! Du har alldeles förbannat rätt i att vi som låg på jagare hade det superlyxigt. Maten fick man hämta i byssan och gå på däcket i ur och skur till sin koj, för att äta den i bingen med en brickjävel som bord.
   Låg på jagaren Halland som byggdes 1952, och var flottans flaggskepp. Småland var systerfartyg och byggd 1953. Nu minns ju bara allt elände med ett garv, men jag minns även dagar man hade lust att desertera….

   Gilla

   • Olli Rein

    Blodsven, först ber jag om ursäkt för att jag mindes fel på årtalet för jagaren Småland. Årtalet stod givetvis någonstans men eftersom du har legat på en jagare i samma klass, är det givetvis du som vet bäst. Andra jagare i samma klass var Östergötland, Södermanland och Hälsingland, men det borde vara minst ett fartyg till för att få till en flottilj eller två,
    men där tar mina kunskaper i ämnet slut. Sökte själv till
    flottan, där min far och ett par farbröder hade tjänstgjort under andra världskriget, en kompis från byn hade dock fått sista platsen strax före mig vid mönstringen, resten av
    platserna var för dem med sjömansbok. Efter det jag sett på jagaren Småland är jag tacksam, att jag inte fick någon plats.
    Jag lider med dig Blodsven, och vet att du trots detta inte
    klagade utan tog dina dagar med upphöjt lugn, och tänkte
    på dagen de flesta av oss gjorde. Dagen med stort M, som i
    Muck.

    Gilla

   • Blodsven

    Olli! Inte fan behöver du be om ursäkt över nå´t oväsentligt årtal.
    Då jag låg i flottan var även jagarna Hälsingland och Gästrikland i drift. Och visst fan längtade man till muck efter 11 långa månader i trängsel, hjärndöda officerare som jävlades och konstant pank tillvaro.
    Som sagt många år se´n nu, men vet tyvärr att samhället trots allt var bättre förr…

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: