Kärnvapen ja, fredsfördrag med Israel nej, enligt egyptisk opinionsundersökning

De flesta egyptier vill att deras land och Iran ska ha atombomber. De favoriserar även sina band med den islamiska republiken, enligt en opinionsundersökning.

De flesta egyptier vill att deras land och Iran ska ha kärnvapen, och de favoriserar också att förnya banden med Teheran och bryta förbindelserna med Israel, enligt en opinionsundersökning av Israelprojektet, en pro-israelisk stödgrupp.

Åttiosju procent av de tillfrågade vill att Egypten ska ha sin egen atombomb, och Iran är mer än nöjda att ge Kairo en hjälpande hand. ”Vi är redo att hjälpa Egypten att bygga kärnreaktorer och satelliter.” Sa Irans vice försvarsminister när det Muslimska brödraskapets Egyptiska president Mohammed Mursi besökte Iran förra månaden.
Sextiotvå procent av de tillfrågade var överens om att ”Iran och dess president, Mahmoud Ahmadinejad, är vänner till Egypten”.

Resultaten av undersökningen motsäger ett intryck Muslimska brödraskapets Egyptiska president Mohammed Mursi har försökt att sprida. Han besökte Iran för flera veckor sedan, men förnekade att han överväger att förnya banden med Iran, efter mer än tre årtionden av frusna förbindelser efter det egyptisk-israeliska fredsfördraget och den islamiska revolutionen.

Kairos nya ambassadör i Israel sa till president Shimon Peres i förra veckan att Egypten kommer att behålla fredsfördraget, men Mursis rådgivare har talat mer energiskt mot fredsfördraget, i enlighet med Mursis egna anti-israeliska uttalanden under sin kampanj före presidentvalet.

Israels projekt med opinionsundersökning, allmänt citerade i Irans statskontrollerade medier, avslöjade att 65 procent av egyptierna ville återuppta diplomatiska förbindelser med Iran och att 61 procent stöder Irans nukleära utveckling. För tre år sedan visade en liknande undersökning att endast 41 procent av egyptierna backade upp Irans nukleära projekt.

Den enda sura anmärkning mot Iran var att 68 procent av de svarande uttryckte en negativ bild av shiitiska muslimer.
Israels projekt vd Josh Block berättade om utrikespolitiken per kabel, att ett nukleärt Iran skulle starta en regional tävling för kärnvapen.

”Det är mycket skrämmande för folk som motsätter sig spridning av kärnvapen, inte minst till instabila länder i den mest turbulenta delen av världen, att hela 87 procent vill se Egypten bygga kärnvapen”, sa han. ”Mursis farliga omfamning av Iran leder till en överraskande förskjutning till förmån för stöd till Teheran ”, som egyptierna tidigare såg som ett hot.

De tillfrågade motsatte sig också tydligt att Kairo behåller sina diplomatiska förbindelser med Israel, hela 74 procent vill ha en paus, nästan tre gånger så många som i en undersökning 2009, när Egyptens president Hosni Mubarak var i regeringsställning.

Sjuttiosju procent höll med om att fredsfördraget med Israel inte längre är användbart och bör upplösas.
Mer än två tredjedelar av de tillfrågade sade också att president Barack Obama gynnar Israel mer än araber, och 60 procent trodde att Obamaregimen har varit ”en negativ sak” för arabvärlden.

Arutz Sheva

Kärnvapenmoln (svamp)
Muslim_Brotherhood_logo

6 thoughts on “Kärnvapen ja, fredsfördrag med Israel nej, enligt egyptisk opinionsundersökning

 1. Kurt nu vet jag inte vad det är du är ute efter i din kommentar. Det här handlar ju om en Egyptisk folkomröstning. Det är ju folks naivitet för kärnvapen som det varnas för av Israel. Är det i Knesset du menar att de har femtekollonare, så kan jag varken säga ja eller nej, helt enkelt för att jag inte vet. Men i så fall är jag säker på att Mosad har kontroll över den saken.

 2. De är i ialla fall tillräcklig smarta för att få in Femte kolonare i Sveriges Riksdag! I sinom sin tid kommer de att i ”Demokratisk” ordning förvandla Sverige till en Islamsk republik! Om vi agera som vi gör nu. Underskatta aldrig dina fiender, det straffar sig grymt.

 3. Israel har om jag inte minns fel 5 milj. inv och är lika stort som Småland till ytan.
  Att Iran får tillfälle att radera Israel från jordens yta kommer de inte att försitta.
  Jag vet inte vilka bidrag vi ger Egypten men dessa borde upphöra omgående.

 4. Tänk om president Obama och USA skulle ta och stänga igen penningbörsen. Sedan Mubarak har de under Barack Obama pumpat in mer än vanligt i Egypten.
  Om Iran och Egypten får kärnvapen går de ihop och bombar Israel allt de kan. Att de samtidigt dödar miljontals muslimer skiter de i.

  • Instämmer Pica,det som kommer att ske vid ett sådant kärnvapenangrepp,kan ingen överleva !! Men sådant kan man ju inte förklara för analfabeter bland muslimerna !!

Kommentera