Stor förödelse av kraftig Beirutbomb *Uppdaterad

Bomben i Beirut: Den förödande explosionen har förstört hela huvudgatan genom området

Uppdaterat 2012-10-20 kl.18:45

Fyra år har Beirut kunnat andas ut efter inre strider mellan olika religionsgrupper,nu har denna fred brutits på ett brutalt sätt.Den bomb som idag briserade i Kristna delen av Aschrafihe,uppskattar man hade en sprängkraft om 500 Kg.
Redan tidigt förstod man att det var ett terrordåd som hade sin grund  från Syriens islamistiska rebeller.I Tysk Tv pekade man ut pro-Saudiarabiska och Sunnitiska gärningsmän från inbördeskriget i Syrien. Det vill säga att det indirekt är legosoldater ur den Fria Syriska armén, som ju även innehåller just sådana från al-Qaida, tjettjener, libyer och en blandad styrka av andra araber, och araber bosatta i Europa och Amerika.

Bomben i Beirut: Så levnadsglatt firar unga människor annars i Beiruts nattklubbar . Ingenstans i regionen firades det livligare än här, ingenstans fanns det en sådan utpräglad och ädel livsstil

Förutom misstanken att terrorattacken har med Syrienkonflikten att göra,finns också en teori att fanatiska muslimer,skulle vedergälla det florerande västinspirerade levnadssättet,i denna stad som nämnes ”Orientens Paris”. Tydligen är detta levnadssätt ”en nagel i ögat” på fanatiska muslimer.Libanon har annars efter otaliga årtionden av inre strider återhämtat sig,och var/är ett turistland,som skördat stort beröm världen över.

Bomben i Beirut: Brandmän och frivilliga försöker efter explosionen att släcka brinnande bilvrak.

Huruvida en sådan attack kan skada det lilla landet på sikt återstår att se, men kanske var just detta målet för terrorhandlingen. Som bekant får ju inte muslimer roa sig, så detta kan ha varit den direkta orsaken till bombsprängningen genom islamisternas vrede mot det Västerländska levnadssättet.

Bomben i Beirut: Räddningsmanskapet för ut skadade ur byggnaderna och river skadade balkonger.

BILD.de

Översättning från tyska av Lars Å Månsson och Olli Rein

Reportaget kommer att uppdateras fortlöpande, när det finns något nytt att berätta. Just nu har man sagt att minst åtta människor har dödats och 78 är skadade, flera med svåra skador inbillar jag mig, och bland dessa finns det troligtvis en del som kommer att avlida på grund av mycket omfattande skador. Sorgligt om hela den libanesiska sörjan, ska börja om på nytt. Det är fred och frihet som behövs, inte mera våld.

Bomben i Beirut: Chefen för säkerhetspolisen, general Wissam al-Hassan bland dödsoffren liksom hans chaufför

Uppdaterat 2012-10-20 kl 18:45

Terrorattacken som inträffade i Beirut drabbade bl.a. Libanons spionchef General Wissam Al-Hassan,som just hade återvänt från ett besök i Paris.Generalen åkte i en obepansrad bil,och terrordådet tog förutom hans liv även hans chaufförs.Inte mycket fanns kvar av de båda,endast genom hans gymnastikskor kunde man identifiera General Al-Hassan.
Al-Hassan var god vän med den Syriske oppositionsledaren Saad Heriri, varför spekulationer om Syrisk inblandning framkommit.
Pressen som ger en recension över Al-Hassans arbete under senaste åren,påpekar att denna har bl.a. anklagat en Syrier vid namn Samaha.Denne syrier skall enligt utredningar ha smugglat in sprängmedel i Libanon, men ärendet är inte avslutat.

 

 

 

23 thoughts on “Stor förödelse av kraftig Beirutbomb *Uppdaterad

 1. Vi var bland de första i Sverige att förmedla den här nyheten, men vi följde inte upp med det som hände under söndagen, vid begravningen av general Wissam al-Hassan och hans chaufför, för vilken inget namn har nått oss.
  Men här finns för en gångs skull ett bra reportage signerat Cecilia Uddén. Kanske för att det verkar som om hon satt i Kairo och skrev sina artiklar.
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5317912

  Det står ju klart att det är genom detta dåd, och efterspelet av bombdådet, som dessa båda sunnipojkar springer lösa i hamnstaden Tripolis i Libanon, och handskas med vapen de inte förstår hur farliga de är. Mest för dem de skjuter på, men även för sig själva. Så där ser vi hur olika händelser i dessa muslimdominerade länder, påverkar varandra i en hel kedja av våldsamheter. Det här hände ju 20 och 21 oktober 2012 och nu skriver vi den 5 januari 2013. Alltså är det två och en halv månad sedan den ursprungliga händelsen, och striderna fortsätter. Men vad får sunnimuslimerna att använda sina barn som soldater?

 2. ali 1498 skriver .. Som vanligt rapporterar ni utifrån okunskap o spekulation som är baserad på ert hat.Jag kan inte döma någon om inte ens libaneserna själva har hittat ett svar eller bevis.

  Du klandrar ju Israel hela tiden så ditt dömande och (o)kunskap samt hat är inte ett dugg bättre i så fall
  allahu asghar

   • EM o DM. Nu är ni bara så löjliga. EM. Jag väntr fortfarande på ditt svar. Vem av DM eller Pettersson har rätt respektive fel. Detas svar är vitt skilda. Du verkar hålla stötta DM. Jag vet att han behöver det.

    Gå i lägg er.

  • Skillnaden mellan
   Mig o er är att jag säger att det finns vissa misstankar , eller troliga förövare medan ni direkt spikar en lögn. Månsson hävdade bestämt att det var sunnimuslimer o några av er ville att jag skulle ta ansvar för något som ingen vet om än. Det är så kasst o löjligt.

 3. allemand:
  Ja utan USA`s robotmessile, klarar dessa ”frihetslängtande” islamister inte av någon ”revolution”.
  Såg för några kvällar sedan,just ett program om hur det gick till när man dödade Gadaffi med just ett sådant angrepp.
  F.ö visade man också hur moderna ”drönare” nu övervakar hela Mellanöstern.Dessa har uppfunnits i Israel och styrs även därifrån..Otroligt vad dessa datorstyrda vapen kan uträtta !!

  • Framför allt i händerna på kompetent folk. Skillnaden på kompetens ser man i dagsljus när Israel sköt ner den iranska drönaren som förmodligen mer var att liknas med ett visst V-2 vapen än ett intelligent vapen.

 4. Assad är inte inblandad. Inblandade är dock Assads fiender som håller på att förlora och är desperata som jag skrev tidigare. Dessa terrorister skyr inga medel i sin ruttna kamp, det framgår av detta dåd.

  I och med att Kina och Ryssland inte böjer sig har det gått att hålla islamisterna stången denna gång. Förra gången hjälpte fredsprisvinnarna EU till att bomba bort regimen, det lyckas de ej med denna gång.

 5. Ali 1948:
  Men du kan gå ut med den löjliga teorin,att Israel kunde vara anstiftare.
  Vet inte ens om du kände till att denna ”spiongeneral” var Sunnit,och därmed din trosbroder?
  Därför är det naturligtvis bekvämt för ”rebellerna” att nu gå ut med ett påstående,att Syriens Assad ligger bakom dådet.
  Samma som du påstår man uppger i Al-Jazeera.
  Var det kanske samma kanal som misstänkte Israels inblandning?
  Att Månsson inte vill debattera med dig längre förvånar inte mig,när du hela tiden avviker från huvudämnet,och aldrig besvarar hans raka frågor.

  • Jag säger hela tiden att kag inte vet vem som ligger bakom det hel. Ni däremot utgår från att ni redan vet vem det är som ligger bakom terrordådet. Inte ens libanesiska regeringen vet så hur ska vi från Sverige veta det utan att ha några bevis. Man kan gissa o spekulera utifrån eventuella underlag. I detta fall finns det en hel del som utgår från det olli tagut upp. Dvs att han nystade upp en härva som är Assadallierade o som förde in bombmaterial från syrien. En härva handlar om att han nystade upp en Mossad-cell i libanon rätt så nyligen. Han verkar ha vetat saker som hans motståndare fruktar o därför ville de bli av med honom. Det finns för många smutsiga aktörer i regionen.o det vet olli mfl.

   Månsson. Har ett fritt val.

 6. Enligt The Guardien är det kraftiga protester över hela landet, och antalet skadade har ökat till 86. Jag vill inte gå in på inlägget för så lite information, då det finns risk för att sidan kan bli labil.
  Petterssons var dock bland de första att publicera något i Sverige. Endast SvD.se verkar vara ca 1 timma snabbare, medan SR är sex timmar efter t.ex. Bra jobbat Lars Å. Månsson.

 7. Stenbock. Jag tar bara ansvar för mina egna handlingar. Du är märklig. Vill du att jag ska ta ansvar för något som möjligen israel eller syrien gjort? Varför skulle jag? Wissam kan ha haft några fiender.

  Jag kan inte döma någon om inte ens libaneserna själva har hittat ett svar eller bevis. Månsson var likadan. Han vill inte ens prata med mig nu. Jag tycker att det är löjligt.

 8. Ali1948:
  Ja naturligtvis är General Wissam Al-Hassan död,vem har förnekat detta ?
  Men vad har det med vilka grupper,som orsakade hans död att göra ?
  Det har ju framgått att det var terrorister från de s.k ”upproriska”,vilka är Sunniter och andra islamister uppbackade av Saudi Arabien !!
  Som vanligt söker du smita från ansvaret för dina trosbröder,och den terrorism,död och pina som man förorsakar inte bara just nu i Syrien. Hela Mellanöstern genomsyras av era grupper sen år tillbaka. Ert samarbete med Salafisterna och Brödraskapet,kommer i slutändan att sätta hela MENA i eld med stort krig och elände! Tro mig Ali i slutet blir ”Arabiska våren” en iskall vinter…

 9. Jag får be om ursäkt, att jag tyvärr inte har kunnat uppdatera inlägget av personliga skäl. Generalen förekom i spekulationerna igår också, men det var så vaga uppgifter att jag inte tog upp något om dessa. Vilket man inte ska göra om osäkerheten är stor.
  Jag tittade om det var några förändringar från igår, redan klockan 07:30 idag, men där fanns inget mer på Bild.se då. När jag höll på med inlägget om Shit to Gaza, som åter hade gett den israeliska marinen ett övningstillfälle mot terrorism, fick jag en signal i datorn om att det fanns nytt att skriva om terrorbomben i Beirut. Jag ansåg dock att det inte var så bråttom, då det fortfarande spekulerades i varför han blivit offer för en bilbomb, ganska långt från Beirut, samtidigt med terrorbomben mot det i huvudsak kristna kvarteret i Beirut. Om ni väntar en stund, så ska jag uppdatera med vad jag vet nu. Men jag måste kanske be Lars Å Månsson om hjälp att översätta den krångliga tyska som här används.
  Så ja, det kommer snart på Petterssons, som nog var först i Sverige med nyheterna i går kväll, eftersom Månsson hört och sett på tyska nyhetsrapportering från den tyska televisionen, och sänt sina upplysningar till Pettersson, som delade ut uppdraget till mig och jag tackar Pettersson för förtroendet. Det var värre den 12 december 2010 när uppgifterna om självmordsbombaren i Stockholm kom vid ca halv tolv, när alla sov utom jag, som frivilligt var nattredaktör. Då var PI Politiskt Inkorrekt först i Sverige att rapportera tätt följda av Thoralf Alfsson och Petterssons, vilket gav många nya läsare till Petterssons Blogg.

 10. Ali1948:
  Nu måste jag le åt dig..Al-jazira bedömer du som ett neutralt pressorgan.Dessa om några är väl på din och dina ”fredskämpar”,”demokratiska rörelse”,”arabisk vår”,och inte minst rebeller av terrorkvalitet från Saudi-Arabien,dit ni Sunniter anslutit er !! Vad skulle Israel tjäna på ett sprängattentat mot Kristna i Beirut?

  • Neutralt eller inte. När de visar att både oppositionen o regeringen bekräftar hans död så spelar det ingen roll hur neutral man är. Generalen är död. Nu har även Olli bekräftat detta. Tack Olli.

 11. Ali1948.
  Om man kommer med en sådan anklagelse mot denna spiongeneral,måste du kanske ange var du har din information från.Det räcker inte med ”olika tidningar”Pettersson har i sin rapportering angett källan ARD (tyska kanal 1),samt BILD en av de största i Tyskland,med egen rapportör i Libanon.Men förstår dig eftersom Sunni-islamist och dina Saudiska vänner,tycks vara attentatsmännen !!Vad får dig att tro att Israel skulle ha intresse av ett terrordåd i Libanon ?

 12. Som vanligt rapporterar ni utifrån okunskap o spekulation som är baserad på ert hat. Kollade på flera olika nyhetssändningar. O det rapporteras om att måltavlan var wisam alhassan. Wisam åkte i en bepansrad bil o dog i attentatet.

  Wisam var högt uppsatt inom underrättelsetjänsten o har nyligen avslöjat 2 stora nätverk. Ett nätverk som kopplas till den syriska regimen o ett annat nätverk som kopplats till israelska mossad. Så misstankarna går mot de här två hållen.

 13. Så går det när man håller på att förlora, då tar man till vilka metoder som helst, fråga Hitler. Ali är bara stor på pappret det är allt han äger och sedan sin pedofilgud, naturligtvis.

 14. Undrar vad en sådan som Ali,tycker om att hans Sunniter utför sådana terrordåd ?Här på denna blogg tror jag mig ha läst att han ser sina troskompisar som ”fredlig”.Nu dog 8 personer och ett 80-tal oskyldiga skadades svårt, många troligen som en följd,som förblir invalider livet ut !!

Kommentera