Folkpartist vill legalisera månggifte

Christer-Winback (fp)

Inrikes. Den folkpartistiske riksdagsledamoten Christer Winbäck vill häva förbudet mot månggifte i Sverige. I en motion som lämnades in till riksdagen igår vill han att lagen anpassas så att den tar hänsyn till “flersamma förhållanden”.

Winbäck skriver i sin motion att män och kvinnor ska kunna bo ihop frivilligt under äktenskapslika förhållanden i olika konstellationer. Han skriver även att fler än två borde kunna ha vårdnaden om ett barn och att frågan handlar om att ge ”rättvisa åt flersamma förhållanden”.

I motionen tar Winbäck även upp polygyni, en sed som praktiseras på flera håll i världen och som går ut på att män har rätt att gifta sig med mer än en kvinna. Polygyni är ett utbrett fenomen i framförallt Afrika och någonting som inte minst kvinnoorganisationer världen över kämpar emot eftersom de ser det som ett uttryck för kvinnoförtryck. Winbäck skriver i samband med detta att han inte vill höra fler hänvisningar till vikten av att skydda kvinnors rättigheter.

FRIA TIDER

Olli ser att Christer Winbäck vill bli afrikan, med afrikanska lagar. Det ska väl kunna gå att ordna, om herr Winbäck så önskar. Men det får han göra där dessa seder är accepterade, om nu bara herr Winbäck hittar något afrikanskt land som vill ha herr Winbäck som invandrare.

3 thoughts on “Folkpartist vill legalisera månggifte

  1. Men nu får väl herr Winbäck ta och ge sig. Vi lever i Sverige 2012! Vi har stor frihet att leva i vilka förhållande vi vill men att ändra i äktenskapsbalken så att män får ha många fruar – glöm det. För det är säkert där skon klämmer.

Kommentera