Malmöborna sämst på att betala p-böter


För tjugo år sedan betalade Malmös p-syndare alltid böter. Numera betalas endast 62 procent av alla parkeringsanmärkningar. Bilmålvakter, flera av dem stamkunder i muthärvan på Bilprovningen, har dragit ner Malmös p-statistik i botten.//

På kort tid har Malmö blivit centrum för landets bilmålvakter. Via vänner, kontakter och internet skaffar de sig en massa gamla bilar, som de hyr ut till intresserade för mellan 600 och 800 kronor i månaden.

Bilhyraren struntar nu i bilskatter, bilförsäkringar, parkeringsavgifter, parkeringsböter eller trängselavgifter. Alla böter och avgifter skickas till p-målvakten, som låter bli att betala. Ärendet hamnar hos kronofogden, som inte kan göra något eftersom målvakten saknar utmätningsbara tillgångar.

Fenomenet är nytt — och har vuxit snabbt. Så sent som under första halvan av 1990-talet hade Malmös felparkerare den högsta betalningsmoralen i Sverige. Enligt gatukontorets uppgifter betalades då 98 procent av alla parkeringsböter i Malmö.

Nu, tjugo år senare, har Malmö rasat längst ner i betalningsligan. I år har endast 62 procent av alla p-böter betalats i Malmö¨.

– Pettersson tycker att ”Malmöborna” är svin. De struntar i alla bilskatter, bilförsäkringar, parkeringsavgifter, parkeringsböter eller trängselavgifter. Böter och avgifter skickas sedan till målvakten som struntar i att betala. Ärendet hamnar sedan hos kronofogden, som dock inte kan göra något då målvakterna inte har några tillgångar att mäta ut. Det är den ena sidan, den andra är att de kör och parkerar hur som helst utan hänsyn till andra människor eller till handikappade. Man skulle tro att de bor i ett annat land med en helt annan kultur.

Nedan några Malmöbor som fungerar som målvakter. Antalet registrerade bilar per person gäller för juni 2011.

Adnan Abdulaziz, 39 år
Skuld: 5 miljoner kronor.
Antal bilar: 2 335.

Jalal Balta, 49 år
Skuld: 59 miljoner kronor.
Antal bilar: 2 335.

Yousif Al-Itabi, 21 år
Skuld: 16 miljoner kronor.
Antal bilar: 1 107.

Abdulamir Hamid, 43 år
Skuld: 62 miljoner kronor.
Antal bilar: 2 711.

Majid Wandi, 51 år
Skuld: 53 miljoner kronor.
Antal bilar: 3 205

 Läs mer på Sydsvenskan


5 responses to “Malmöborna sämst på att betala p-böter

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: