Stäng

Fångade fåglar med limstickor

Av Pettersson

I oktober 2010 rapporterade ett vittne till polisen om att två män, 35 och 43 år gamla, hade fångat in småfåglar i Tygelsjö straxt utanför Malmö. Anmälaren hade observerat männen under en månads tid och fotograferat och filmat dem samt skrivit ner nummerplåtarna på deras bilar.

Männen hade smort in växter med lim och använt en burfågel på marken som lockbete för att fånga in fåglarna. Det rörde sig främst om gråsiska och steglits (bilden, kallas även nordens papegoja) som skulle säljas som burfåglar. Enligt ornitologer kan de säljas för 500 kronor styck.

När polisen kom att gripa männen på plats i oktober 2010 hittades ett 20-tal döda fåglar runtomkring fällorna samt fåglar som satt fast och var så illa däran att de var tvungna att avlivas. I de båda männens bilar fann polisen fågelfjädrar och tuber med råttlim. Hemma hos 35-åringen fann man 12 fåglar i bur, som släpptes fria, samt mer lim. 43-åringen hade en steglits hemma.

Ingen av männen erkänner brott utan menar istället att de har ett stort intresse för fåglar och varit ute i Tygelsjö för att njuta av naturen. 35-åringen förklarar råttlimmet i bilen med att han haft problem med toaletten och var rädd för en råttinvasion i vardagsrummet. Han ska inte ha använt det i syfte att fånga småfåglar.
Fotografierna och vittnesmålet från anmälaren talar en annan historia. De båda männen har setts sätta ut fällorna tillsammans under den dryga månaden som vittnet iaktagit dem. På ett av fotografierna ska också 36-åringen ses med en limsticka i handen.
Männen dömdes för djurplågeri och jaktbrott och får för det betala 100 x 50 kr vardera i dagsböter.

 – Pettersson tycker straffet är alldeles för lindrigt, skicka hem dem till Irak direkt i stället men räkna inte med att ljugmedia ska berätta att de två heter…

  •  Shirko Midak, född 1968, boende i Malmö och medborgare i Irak. 
  • Ibrahim Sulaiman, född 1976, boende i Malmö och medborgare i Danmark men knappast dansk.

Storleken på dagsboten – 50 kr – tyder på att pojkarna inte har några andra kända inkomster än socialbidrag. Småfågeljakt är annars ett riktigt svineri, i södra Europa och Nordafrika mördas miljoner för att bli mat, andra fångas för att bli sångfåglar under stort lidande.

2 reaktioner på “Fångade fåglar med limstickor

Kommentera

%d bloggare gillar detta: