Jobbtips till våra ungdomar – svina med våra pensionspengar

Av Pettersson

En del av våra ungdomar verkar inte vilja gå den långa vägen utan ligger hemma och softar i väntan på att ett toppjobb med skaplig lön utan andra krav en att vara social kompetent och trevlig att festa med.  

Vad tycks om hög, nästan jättelik lön, fester, middagar och förråd med alkohol på andras bekostnad?

Av 260 anställda har 85 en månadslön på över 100 000 kronor. Högst lön har Tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius med 301 000 kronor i månadslön.
Direktörerna har rätt till fallskärm. Avgångsvederlaget är 18 månadslöner, vilket motsvarar mellan 4,1 och 5,4 miljoner kronor. Dessutom har direktörerna en uppsägningstid på sex månader.

Fester som betalas av skattepengar: kick-off, bokslutsfest, pubkvällar på jobbet, julfester, sommarfester, kräftskivor med mera. Det har hittat minst 30 kvitton från krogbesök med enbart vin, öl, champagne och drinkar – ingen mat. Här är några exempel på fester:
Fester med fri bar för anställda på kontoret – flera gånger per år. Vid något tillfälle ägnade en tjänsteman nästan en hel arbetsdag åt att införskaffa alkohol, förtäring och annat. Vid ett annat tillfälle lät de budfirman Ryska posten köpa ut 30 flaskor vin till en kostnad av drygt 4 000 kronor.

Cowboyhattar, lösmustascher, sheriffstjärna, en uppblåsbar kaktus, en vattenpistol och en ”Lucky Luke-pistol” med skott. Det är några av varorna som inhandlats på Buttericks vid tre tillfällen inför en bokslutsfest år 2010. Kostnaden för skattebetalarna: 2 340 kronor.

Totalt 30 anställda har tjänstebil som löneförmån. På andra myndigheter är det som regel bara generaldirektören som har tjänstebil. De anställda har fått välja märken som Mercedes, Audi, BMW och Volvo.

Generösa gåvor till anställda som fyller år och slutar, men även till leverantörer och styrelsemedlemmar. När finansmarknadsminister Peter Norman (M) slutade som direktör fick han slipsar för 2 394 kronor, en japansk whisky för 609 kronor, en bok om Olof Palme för 249 kronor och Iphonetillbehör.

På en personalkonferens i höstas köptes tolv presentkort in från Systembolaget för sammanlagt 2 400 kronor. Dessa skulle delas ut vid en tävling på jobbet. Vid en avtackning av styrelseledamöterna köptes vinflaskor för 775 kronor styck, totalt 4650 kronor och en whiskyflaska för 1 339 kronor.

När tjänstemännen reser över världen checkar de ofta in på lyxhotell. Några av dem låter skattebetalarna stå för notor för minibar och roomservice.

När finansmarknadsminister Peter Norman (M) slutade som vd bjöds det på middag på en italiensk restaurang. De togs in 16 flaskor vin. Notan var på 17 708, men bara halva notan hamnade i redovisning. Vem som betalade resten är oklart.

En annan medarbetare tog med sig fyra gäster på Griffins Steakhouse för att fira en medarbetares 50-årsdag. Det beställdes viner för 625 kronor flaskan, pilgrims­musslor, löjrom och ankleverterrin. Total kostnad: 4 734 kronor.

Anställda har även lite små förmåner (dock varierar dessa mellan avdelningar) som

Sjukvårdsförsäkring
Hushållstjänster
Bonusprogram för anställda utan ledande befattningar
Fjällstuga i Åre och lägenhet i Vemdalen för anställda
Tjänstebil
Övernattningslägenhet
Parkering på jobbet
Gratis frukostar
Massage

Tjänstemän reser ofta i affärsklass, särskilt på långresor.
I samband med konferensresor bjuder de inte sällan på nöjesaktiviteter. Några exempel: Deltagarna fick liftkort vid konferens i Åre förra året. Vinprovning på vingård i Florens och guidad tur i Bologna ingick vid en konferens i Italien.

Förråd med alkohol köps in för skattepengar. I ett förråd finns hyllor med vin, champagne, öl och sprit. Det är personalchefen som gör inköpen på Systembolaget, ibland för över 9 000 kronor per gång. Kvittona märks med ”påfyllning, pubförråd” och bokförs som personalvård.

– Pettersson tycker inte ni som uppnått pensionsåldern ska gnälla över er låga pension. Personerna ovan är värda allt detta. Det handlar nämligen om de anställda på våra AP-fonder ”allmänna pensionsfonder” som har till uppgift att förvalta våra pensionspengar på bästa sätt för att ge oss en dräglig tillvaro på ålders höst och det har de väl lyckats med trots att de sällan verkar vara nyktra.

Så ungdomar, sök jobb på AP-fonderna. Supa, festa och resa förstklassigt med svinhög lön ingår.

DN

3 thoughts on “Jobbtips till våra ungdomar – svina med våra pensionspengar

  1. Hörde miss Lööf svamla något om hur man ska förvalta svenskarnas skattepengar, i samband med den där kvinnan Lugnet (GD, chockad över att representationsbudgeten förbrukats på det där sättet, hon visste visst inget om det innan tv:n avslöjade slöseriet!). Men om miss Lööf &co i regeringen verkligen tycker att man ska akta sig för att slösa, så borde de ju sparka sig själva, så slösaktiga som de varit under många många år.

Kommentera