Fitch bekräftar Sveriges kreditbetyg AAA

Positiva Pettersson

Kreditvärderingsinstitutet Fitch bekräftar Sveriges kreditbetyg AAA, med stabila utsikter, enligt ett pressmeddelande på torsdagen.

Fitch skriver att betyget återspeglar Sverige status som en utvecklad, väldiversifierad och rik ekonomi, med måttlig statsskuld och starka institutioner.

”De stabila utsikterna återspeglar Fitchs bedömning att trots motvindar från euroområdet gör Sveriges historia av sund penning- och finanspolitik och ett högt sparande att landet är väl positionerat för att hantera ökade makroekonomiska risker”, skriver Fitch.

Kreditvärderingsinstitutet skriver att den svenska finanspolitiken är stark. Statsskulden har sjunkit till 38,4 procent av BNP 2011 från toppen 78 procent 1993. Detta är klart under genomsnittet i EU på 82,5 procent.

Fitch räknar också med att den svenska statsskulden ska fortsätta att minska. Sverige väntas nå ett budgetunderskott på måttliga 0,3 procent av BNP i år för att senare få ett överskott på medellång sikt.

-Pettersson undrar hur oändligt rikt skulle inte Sverige kunna vara när vi klarar oss så pass bra trots massimport av problem…och pk-journalisternas nedvärdering av allt bra i vårt land och uppvärdering av det dåliga.

SvD Näringsliv

2 thoughts on “Fitch bekräftar Sveriges kreditbetyg AAA

  1. Nu kan ett sådant betyg tolkas på olika sätt.
    De flesta av er ser kanske detta som något positivt.
    Men med tanke på att vi är världens hårdast beskattade folk,kan det också uppfattas som snåla och giriga!!
    Kanske menar detta betygs-företag,att vi har satsat allt för lite på våra importer,dessutom gömt undan pengar på banken.De sistnämnda guldet,borde kanske sedan länge ha skänkts bort till mer behövande på vår jord !! Kan också vara så att Borg får en känga,för att inte tidigare och framför allt inte skänkt bort tillräckligt, åt t.ex Grekland.Detta hade i så fall,kommit de stora finansjättarna( i vilka Fitch ingår)från USA till del,på avbetalning o.ockerräntor för sina fordringar i Aten..
    Inte allt har enbart en sida..En korv har två…

  2. Tänk om detta kunde komma svenska folket till godo istället för att utländska parasiter och bidragsturister som skall gynnas.

Kommentera