Farfarsfarfar var ”kannibal”Del 1


Lätt sommarläsning av Olli Rein

En lömsk 32: an Reinfeldt

Han hade loppcirkus och visade ”zulukaffrer” på scen. Han var mulatt – och sa att han åt människor. John Hood är Sveriges statsministers farfars farfar. Sveriges  statsminister heter John Fredrik Reinfeldt. John efter farfars farfar. John har blivit ett namn i släkten. Traditionen är väl att förstfödde sonen ska få namnet, men våra föräldrar gav det till oss allihop, säger Fredrik Reinfeldts lillebror Henrik Reinfeldt. I släkten Reinfeldt sägs i dag om John Hood att han var amerikan, från New York, mulatt och cirkusdirektör på tillfällig genomresa.

Själv sa John Hood – ibland – att han var son till guvernören på Borneo och att hans mor var negress. Andra gånger kunde han säga att modern var ”ett holländskt fruntimmer”, då kunde fadern vara guvernör på Java. John Hood stack ut i 1880-talets Stockholm. Han blev både känd och omtyckt.

Ståtlig och med en smidig figur

Med sin mörka hy, sina exotiska ansiktsdrag och belevade manér beskrivs han dessutom som en framgångsrik kvinnokarl. Ovanligt ståtlig, och man skulle kunna säga även vacker karl, enligt Hufvudstadsbladet i augusti 1884.

I tidningarna skrivs att han är ”idealet af   negerskönhet”, att han har en ståtlig och smidig figur, och ”kläder sig synnerligen vårdat och för sig oklanderligt, nästan nobelt”. Eller som Åbo Underrättelser uttryckte det 1880:

En elegant vagabond med ”fina manér”, en riktig sprätt, med guldarmband och distingerat, ståtligt utseende. En gentleman.

Kanske var det detta som lockade den unga flickan Emma Dorothea Reinfeldt i John Hoods armar. Den 26 oktober 1882 födde hon, 21 år gammal, hans son, John Reinfeldt – Fredrik Reinfeldts farfars far. Emma Reinfeldt födde pojken på Allmänna BB i Stockholm. Hon sa inte vem fadern var.

I journalanteckningarna från BB uppger Emma Reinfeldt att hon vistats i huvudstaden sedan ”några dagar tillbaka”. Egentligen bodde hon i Örebro.

Kallade sig tjänsteflicka

Det var vanligt förr att ogifta gravida kvinnor reste till storstan för att föda – då slapp de skammen hemma. Faderlösa barn lämnades ofta bort till fosterhem eller barnhus. Så också John Reinfeldt.

Emma Reinfeldt själv föddes 1861 i Gross Eckau i Kurland. I dag heter staden Iecava, en fattig stad i Lettland, söder om Riga. Hon var tonåring när hon kom till Sverige och uppgav att hon hade jobb som tjänsteflicka. Richard Brun, konsthistoriker och expert på resandesläkter, tror det är en vit lögn.

Att en ensam ung kvinna reser från Lettland till Sverige för att arbeta som hembiträde är inte troligt. Jag tror hon var här för att resa runt som tivoliartist. Men det säger hon inte, för då sätts hon i häkte. I stället säger hon tjänsteflicka.

Hur länge Emma Reinfeldts kärlekssaga med John Hood varade är okänt. Några år senare gifte hon sig med Andreas Karlsson – också han i tivolibranschen. Det stärker min bild av att Emma Reinfeldt egentligen var artist och att John Hood inte var en tillfällig kärlekshistoria, säger Richard Brun. John Hood hade kvinnor både före och efter unga fröken Reinfeldt.

Damerna, i synnerhet, har funnit honom intressant, inte minst därför att han är ”färgad” – kaffebrun. Måhända har färgen varit en särskild orsak till att han fallit damerna i smaken.

Så skriver Åbo Underrättelser i augusti 1880 om Fredrik Reinfeldts anfader. Men det var inte John Hoods attraktionskraft på kvinnorna artikeln i första hand handlade om. Den ville beskriva en ”ganska förslagen äventyrare”:

Forts följer i veckan...DEL 2

AB


9 responses to “Farfarsfarfar var ”kannibal”Del 1

 • Lars Å Månsson

  Passar på att rapportera att mina eftersökningar i fallet John Hood fortlöper..För er som inte varit med från början,stamträdet från ”vår käre statsminister” !!
  Har just funnit ett hett spår på Soldatmammans blogg..Av ren tillfällighet dök denna man upp på bild hos henne,nu på kvällen…
  Om intresse föreligger gå gärna in och titta efter,vad ni tror …

  Gilla

 • GOTINNA

  Det spelar ingen roll vilket riksdagsparti vi röstar på.
  Alla i ledningen är hovbetjänter åt NWO.

  Gilla

 • Lars Å Månsson

  ollirein:
  Söker just nu finna underlag för dessa för handen riktiga,”korrekta” avelsbetingelser..
  Nu har jag tyvärr enbart dessa underlag från hästen.Därför kommer jag att inrikta mig på Galopp,Trav och Dressyrhästar.
  Har funnit en del intressanta rön inom sista grenen(dressyr) där ordet ”Borneo” förekommer. Kommer att fortlöpande redogöra över detta senare,under seriens fortsättning,närmast i del 2.

  Gilla

 • ollirein

  Så här ska visst 32: an ha sagt i sitt tal i Almedalen förrförra veckan enligt Avpixlat. Det var efter att Jan Björklund hade kommit med ett troligen fult påhopp på 32:an och invandrarna i sitt tal.

  ”Att kunna språket är inte heller viktigt”, det slog statsministern fast i sitt tal under Almedalsveckan, efter att skolministern och folkpartiledaren Jan Björklund i sitt tal några dagar tidigare fräckt antytt, att det kanske ändå kunde vara bra med lite kunskaper i svenska, om man aspirerar på att bli svensk medborgare.

  Hu vilka krav! Det finns inget inom sociologin, som säger att det är någon nödvändighet. Vi har hört efter med Jerzy Sarnecki och han finner inget stöd bland sina luntor inom sociologin, säger det Nya Arbetarpartiets talesman herr Slingerman.

  Gilla

 • Lars Å Månsson

  ollierein:
  Det finns så enormt många likheter,att man måste skriva om en del av forskningsrönen inom genetiken !!
  Förutom alla nu uppräknade goda egenskaper,finns ju denna medfödda varietè-talang,att dressera sina medlöpare likt Lööf/Ullmyten m.fl,att aggera i hans loppcirkus..
  Detta måste jag återkomma till när jag först smält den chock,jag fick…Tänka sig att landet Absurdistan ledes av en dylik person !!!

  Gilla

 • ollirein

  Jamen huvudpersonen John Hood har ju samma syn som 32: an på att överge sitt eget folk, och sin egen familj. Så det finns med från allra första början något som liknar oansvarighet hos dom båda. Men det kanske är just det som är familjens viktigaste rättesnöre här i världen. Kanske går det som en tråd genom hela epoken Reinfeldt, medan 32:ans anmoder ratades för hon var av svensk ätt…
  … lika lögnaktiga verkar ju båda också vara. Jag menar så klart John Hood och John Fredrik Reinfeldt.

  Gilla

 • Lars Å Månsson

  En sådan antavla förklarar många gåtor…Nu har tioöringen fallit på plats.Naturligtvis faller inte äpplet,långt från trädet !!

  Gilla

 • Ruben

  Ja och nu fortsätter ”kannibaliserandet” på landet av senare ättlingar.
  Bra att du tog upp detta Olli!

  Gilla

 • D H

  Emma Reinfeldt var givetvis en utfattig prostituerad stackare, så den s.k ”romansen” är troligtvis resultatet av en våldtäkt.
  Resultatet blev dock förödande efter ett antal generationer!!

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: