18 miljoner hotas av svält


Av Pettersson

Miljontals människor hotas av svält i centrala Västafrika. Politisk oro, dåliga skördar, gräshoppor och flyktingströmmar har gjort situationen akut. I Mali har regnet börjat falla, men skörden kan inte bärgas förrän i september. Där riskerar en av fyra invånare att drabbas av hungerkatastrofen.

DN:s artikel kan läsas HÄR men dessa professionella journalister missar några viktiga detaljer när de pekar ut orsakerna till svälten.  

Om det beror på födelsetalen vet jag inte men enligt CIA:s faktabok ligger de 40 av de 42 områdena i världen där det föds mest barn per kvinna i det svarta Afrika, de två andra platserna är Afghanistan och Gaza.

Ett annat samband som DN inte tar upp kan vara islam. I samtliga av de nio länder som DN tar upp har islam ett stort inflytande, i exempelvis Kamerun är inte muslimer i majoritet men det hindrar dem inte från att förfölja kristna i norr.

DN pekar ut nio länder som drabbats av hungersnöd i området men nämner inte barnafödandet. Enligt CIA:s faktabok ser födelsetalen för dessa länder ut enligt nedan med Afghanistan och Gaza tillagt längst ned.

 • Niger – 7.52 barn per kvinna
 • Mali – 6.35 barn per kvinna
 • Burkina Faso – 6.07 barn per kvinna
 • Nigeria – 5.38 barn per kvinna
 • Tchad – 4.93 barn per kvinna
 • Senegal – 4.69 barn per kvinna
 • Mauretanien – 4.22 barn per kvinna
 • Gambia – 4.10 barn per kvinna
 • Kamerun – 4.09 barn per kvinna
 • Gaza remsan – 4.57
 • Afghanistan – 5.64                     

-Pettersson undrar om vi istället för u-hjälp ska skicka några miljarder kondomer till länderna och tipsa Ship to Gaza om att göra samma sak och samtidigt sända med Hinke Bergegrens bevingade ord från 1920-talet när pläderade för barnbegränsning (och dömdes till ett kort fängelsestraff för det) enligt devisen…

”Bättre kärlek utan barn än barn utan kärlek”


2 responses to “18 miljoner hotas av svält

 • Joachim

  Såg min kommentar och fick först för mig att jag svarade på fel, men icke så.

  Jag hade tänkt skriva att som man sår får man skörda och det fungerar även på denna artikel.

  Vad tror de egentligen?
  De hade en skörd och har haft många skördagar genom tiderna och borde därmed kunna beräkna hur mycket nästa skörd borde kunna mätta och ändå verkar de kunna tro att nästa skörd ska bli 10 gånger mer än den förra och därmed täcka behovet?

  Självsanering blir resultatet och det finns ingen rasism i det.

  Gilla

 • Joachim

  Kondomer hjälper dessvärre föga då det förutsätter att utövarna använder dem.

  Jag är tillräckligt gammal för att kunna citera ett utdrag ur läroboken Samhällskunskap från tidigt 80-tal (i varje fall från där jag bodde då – Härjedalen). Det var en dansk som skrev att det var bättre att 1000 dog idag än 10000 i morgon.

  Andemeningen var att hjälper vi 1000 idag så kommer de att överleva vad de nu lider av och alstra 10000 i morgon som vi inte kommer att kunna hjälpa till fullo varpå problemen bara kommer att växa helt okontrollerat framöver.

  Så ska man hårdra det hela så hjälper inga kondomer (jag har varit i Swazialnd och där får man kondomer både för män och kvinnor men det verkar inte hjälpa i rätt riktning ändå) utan vill man verkligen få till det får man nog anamma det som USA släppte över Vietnam med lite extra för att göra större delen infertila för att på sikt minska barnafödandet. Möjligen ökar det graden av kusingiften men det är ju redan anbefallt i deras släkt så det kan ingalunda vara vårt fel.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: