Stor ökning av asylsökande

Av Pettersson

Under första halvåret i år ökade antalet asylsökande med 30 procent, jämfört med samma period i fjol, visar nya siffror från Migrationsverket.

 Hittills i år har det kommit 16 335 asylsökande till Sverige jämfört med 12 595 under samma period i fjol. 1 467 av dem är ensamkommande barn och ungdomar, en ökning med 52 procent från förra året. En majoritet av barnen kommer från Afghanistan eller Somalia.

En dom i överdomstolen gjorde det lättare för somaliska familjer att återförenas i Sverige, och antalet asylsökande från Somalia har mer än fördubblats och utgör den största gruppen. På andra plats kommer asylsökande afghaner som är 32 procent fler än i fjol.

En stor ökning står Syrien för, 1 212 syrier har sökt asyl hittills i år mot 254 för förra halvåret. Även antalet ensamkommande barn och unga har mer än fördubblats. Samtidigt visar Migrationsverkets siffror på en nedgång för anhöriginvandringen, med ungefär 800 personer färre i år.

Myndigheten har också beviljat tillfälligt arbetstillstånd till 1 733 dataspecialister, däremot består trenden med färre tillstånd för restaurangpersonal och städare. Dessutom har 5 240 bärplockare redan beviljats uppehållstillstånd.

 -Pettersson säger 1 733 dataspecialister, herrejävlar…och en nedgång på 800 anhöriginvandrare. De skriver inte att det är den enskilt största gruppen och har över tid legat mellan 25 och 35 tusen per år.

Kommentera