Kazakstan

Av Pettersson som idag presenterar land nummer 34 i serien om hur ”fredens religion” islam behandlar kristna i olika islamska länder. Kristna valdes för att kristendomen är världens största religion och för att det är enkelt för var och en att jämföra med hur den ”intoleranta och rasistiska” kristna västvärlden behandlar muslimer som flyttat till väst med hur muslimer behandlar kristna runt om i världen.

Kazakstan är en sekulär stat men i september 2011 godkändes två nya lagar av parlamentet som vidare begränsar religionsfriheten. Lagarna, som kräver att religiösa samfund omregistrerar sig, verkar vara till främst för att begränsa extrem islamism men oregistrerade kristna kyrkor påverkas av restriktionerna. All oregistrerad religiös verksamhet är illegal och alla aspekter av religiöst liv hämmas: religiöst material censureras, nya lokaler för religiösa samlingar behöver tillstånd från regeringskontor, grundare av religiösa samfund måste vara kazakiska medborgare, och allt arbete bland unga kommer definitivt bli mer problematiskt.

Kazakstan, stort som hela Västeuropa var under Sovjettiden en av de viktigaste unionsrepublikerna och hade bland annat en stor del av den sovjetiska kärnvapenarsenalen. Tack vare stora oljetillgångar har landet på senare tid haft en god ekonomisk utveckling och levnadsstandarden har förbättrats för många kazaker. Den demokratiska utvecklingen är sämre. Landet har styrts av en auktoritär regim sedan självständigheten 1991.

Nomadiska stamfolk har i urminnes tider levt i det område som idag utgör Kazakstan. En stadskultur blomstrade från 900-talet i söder längs den handelsrutt som kallas Sidenvägen. Under 1500-talet uppstod ett stamförbund som blev grunden till en kazakisk nationalitet. Från 1800-talet började ryssar kolonisera västerifrån. Efter den ryska revolutionen 1917 rasade inbördeskrig och kazakiska nationalister försökte bilda en egen stat. Men ryska bolsjeviker kunde 1920 utropa området som en autonom republik i Ryssland.

År 1936 blev Kazakstan en unionsrepublik i Sovjetunionen. Tvångskollektivisering av boskapsskötseln ledde på 1930-talet till att hundratusentals kazaker svalt ihjäl. Under den sovjetiske ledaren Josef Stalin fördrevs hela folkgrupper till Kazakstan från andra delar av Sovjetunionen. Tung industri, provsprängningar av kärnvapen och omfattande nyuppodlingar ledde snart till svåra miljöproblem. När Sovjetunionen upplöstes 1991 blev Kazakstan en självständig stat med Nursultan Nazarbajev som president. Han har sedan dess styrt landet med järnhand. Ekonomisk nedgång under 1990-talet följdes ett årtionde senare av kraftig tillväxt tack vare oljan.

Levnadsstandarden i Kazakstan sjönk åren närmast efter självständigheten 1991, då stor ekonomisk oreda rådde och många högutbildade, till exempel läkare, lämnade landet. Barnadödligheten ökade, den genomsnittliga livslängden sjönk och sjukdomar som tuberkulos bredde ut sig.

Oljesektorn är i särklass viktigast för Kazakstans ekonomi. Oljan har lockat stora utländska investeringar till landet och bidrog till att den ekonomiska tillväxten 2000-2007 i snitt låg runt 10 procent. Den internationella finanskrisen 2009 blev ett slag mot ekonomin med överbelånade banker, växande arbetslöshet och en valutadevalvering som drabbade den fattiga befolkningen hårt. Men tillväxten 2009 höll sig över nollstrecket och 2010 växte ekonomin åter rejält, mycket tack vare höga råvarupriser. Kazakstan har även enorma tillgångar av mineraler som koppar, järn och guld. Kazakstan är även en av världens största spannmålsproducenter. Vete är den överlägset viktigaste grödan och djuruppfödningen har fortfarande har fortfarande stor betydelse. Stora miljöproblem är ett arv från Sovjettiden (1920-1991). Uttorkningen av Aralsjön betraktas som en av världens största miljökatastrofer.

  • President: Nursultan Nazarbajev
  • Folkmängd: 16,2 miljoner
  • Kristna: 1,9 miljoner
  • Huvudreligion: Islam
  • Statsskick: Republik

Tidigare länder i serien: Afghanistan, Saudiarabien, Somalia Iran Maldiverna Uzbekistan Jemen Irak Pakistan Nigeria Mauretanien Egypten Sudan Turkmenistan Tjetjenien Qatar Algeriet Komorerna Azerbajdzjan Palestina Libyen Oman Brunei Marocko Tunisien Kuwait Turkiet Tadzjikistan Syrien Förenade arabemiraten Djibouti   Jordanien Indonesien

Källor: Landguiden, Open Doors, Globalis m.fl

Kommentera