Konsekvenser för imamer efter UG:s granskning

Av Stefan K

Uppdrag Gransknings reportage om kvinnoförtrycket i svenska moskéer har fått konsekvenser för både medverkande och jämställdheten bland Sveriges muslimer.

Stockholms moské har stängt av den rådgivare som figurerade i programmet, Uppsalas moské har portat den föreläsare som sågs och i Örebros moské är den aktuelle imamen under utredning.

Samtidigt har Sveriges enda folkhögskola för muslimer, den i Kista utanför Stockholm, arrangerat ett jämställdhetsprojekt för att stärka kvinnors ställning inom islam.

SST, nämnden för statligt stöd till trossamfund, stoppade det statliga stödet till de fem moskéer som kritiserades i UG och myndigheten har också moskéerna under uppsikt för att se vilka åtgärder man tänker vidta. Max Stockman, handläggare på SST, tror dock att samtliga moskéer kommer att återfå sitt statliga stöd när granskningen genomförts om 2-3 månader.

Jag kan inte låta bli att släppa tanken på alla problem, händelser och granskningar som omgärdat Sveriges moskéer och funderar ständigt över om moskéer och bokstavstrogna muslimer verkligen hör hemma i vår del av världen, eller om både moskéerna och muslimerna skulle må bäst av att vistas i de områden där islam är rådande och muslimska regler styr människors vardag?

Källa: SvD

1 thoughts on “Konsekvenser för imamer efter UG:s granskning

  1. Egentligen borde man kanske göra minst en UG per år, varje år, för att granska läget bakom kulisserna. Vad hjälper det med en enda granskning, därefter byts några rötägg ut o andra anställs i stället för dessa, kan vara precis likadana trevliga ”rådgivare”.

Kommentera