Brunei


Av Pettersson som idag presenterar land nummer 23 i serien om hur ”fredens religion” islam behandlar kristna i olika islamska länder. Kristna valdes för att kristendomen är världens största religion och för att det är enkelt för var och en att jämföra med hur den ”intoleranta och rasistiska” kristna västvärlden behandlar muslimer som flyttat till väst med hur muslimer behandlar kristna runt om i världen.

Brunei – Ungefär två tredjedelar av befolkningen i denna lilla muslimska nation är malajer. Även om andra religioner i teorin får utföras i fred, är det bara icke-malajer som i praktiken får välja sin tro. Om en malaj skulle konvertera ’stör det freden och harmonin’ och de blir automatiskt placerade i återutbildning till islam. Övervakningen över kristna möten upptrappades under 2011. I oktober tillkännagav sultanen införandet av muslimsk straffrätt vilket kommer att komplicera situationen för den kristna minoriteten ytterligare, speciellt de som har konverterat öppet.

Sultanatet Brunei ligger i Sydöstasien på ön Borneos nordkust. Två invånare av tre är muslimska malajer. Minoriteter får inte automatiskt medborgarskap, även om de är födda i Brunei. I praktiken råder kungligt envälde. Sultanen Hassanal Bolkiah har suttit vid makten sedan 1967 och kommer från en familj som styrt landet i över 400 år. Stora tillgångar av olja och naturgas har gjort Brunei till ett rikt land.

På 1400-talet frigjorde sig Brunei från det javanesiska Majapahit-riket och blev ett oberoende sultanat. Från 1300 till 1500-talet hade Brunei sin storhetstid och behärskade stora delar av Borneo och den filippinska övärlden. Sultanatet exporterade bland annat ädelträ och ätliga svalbon till Kina i utbyte mot siden, metaller och porslin. Under följande två århundraden skedde dock en tillbakagång. Sultanens makt minskade sedan då européerna kom och tog över handeln i området och Brunei blev ett brittiskt protektorat 1888. Brunei blev helt självständigt igen först 1984.

Privatpersoner betalar ingen inkomstskatt. De goda oljeinkomsterna gör att staten kan erbjuda medborgarna förmåner i form av bidrag, subventioner och pensioner. Alla medborgare har tillgång till bra kostnadsfri hälso- och sjukvård. Kvinnor är diskriminerade på fler områden.

  • Statsöverhuvud: Sultan Hassanal Bolkiah
  • Folkmängd: 406 000
  • Kristna: 39 500
  • Huvudreligion: Islam
  • Statsskick: Sultanat

Tidigare länder i serien: Afghanistan, Saudiarabien, Somalia Iran Maldiverna Uzbekistan Jemen Irak Pakistan Nigeria Mauretanien Egypten Sudan Turkmenistan Tjetjenien Qatar Algeriet Komorerna Azerbajdzjan Palestina Libyen Oman

 


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: