Svindlande affärer

Av Pettersson

I den lilla sörmländska kommunen förekommer det gång på gång svindlande affärer, många tiotals miljoner, kanske hundra miljoner har försvunnit på dåligt planerade och genomförda affärer de senaste 10-15 åren ur en redan skral kommunal kassa.

Ingen kan begära att politiker eller tjänstemän i en liten stad ska ha kompetens att sköta allt perfekt men om man inte har den kompetensen och dessutom verkar sakna sunt förnuft så är det nog bättre att avstå och låta kunnigare personer ta över än att gång på gång teckna avtal som kostar skattebetalarna mängder med pengar.

Ett exempel på en för kommunen inte så lysande affär är huset på bilden som stod klart 1959, ägare var Oxelösunds Järnverk och halva fastigheten består av tolv familjelägenheter och den andra halvan av 48 enkelrum.

Jollen som huset kallas togs över av Oxelösunds kommun för mer än tio år sedan men kommunen har haft svårt att hyra ut enkelrummen. Där har varit studentrum och ibland lite resande gästarbetare.

Nåväl, för något år sedan sålde kommunen Jollen till en privat entreprenör för fem miljoner vilket är ett för entrepenören skapligt pris med tanke på att de tolv lägenheterna ger hyrsintäkter på c:a 800 000 kronor om året.

De 48 enkelrummen är lite svårare att hyra ut men alla människor som lyssnar på radio, tittar på teve och läser tidningar vet vad som pågår i Sverige och att det är bostadsbrist på många håll.  

Ett telefonsamtal till migrationsverket och lite förhandlingar senare så var enkelrummen uthyrda, visserligen på kortare kontrakt men intäkterna för de c:a 70 albanerna som bor där nu är 500 000 kronor i månaden så blir huset uthyrt ett år så är det betalt.

Det är bara att gratulera entreprenören som såg möjligheten till en utmärkt affär och beklaga Oxelösunds skattebetalare för att inte kommunens politiker och tjänstemän inte såg eller ser de fina möjligheterna i Oxelösund.  

Det kanske är bäst att kommunen minimerar sin verksamhet och låter någon annan ta över.

 • Fakta Oxelösund
 • Invånare: c:a 11 000
 • Skattekraft 104 %, alltså över riksgenomsnittet. Ingen landsbygd och endast en till ytan liten centralkommun.
 • Skattehöjning 2005 och 2010 för att sanera den dåliga ekonomin på sikt ändå urusel ekonomi.
 • Styre: Sedan Oxelösund blev stad 1950 har socialdemokraterna styrt, de senaste åren med hjälp av vänstern.

Oxelösunds kommunala styre påminner inte så lite om muslimer, de har haft makten sedan 1950 ändå är det alla andras fel att ekonomin är körd i botten…för  övrigt lever vissa av albanerna upp till sitt rykte. De har fastnat på övervakningskameror snattandes i affärer, de klagar på maten som de får gratis och duger till andra, de vill ha mer pengar med mera…

Bilden från 1960, fotograf Olle Jännebring, Oxelösundsarkivet.

7 thoughts on “Svindlande affärer

 1. Pettersson, 70 albaner är sånt som kommer och går.
  Inget att förlita sig på. De bör åka hem innan de börjar gnälla på vädret också.

  • De första är redan på väg hem. De kommer inte att få uppehållstillstånd, migrationsverket verkar arbeta relativt snabbt. Tyvärr kommer en del av dem att överklaga och det tar orimliga 6-12 månader då de får bo kvar på vår bekostnad.

 2. Vad gör albanerna i Oxelösund? Såg för en stund sedan på Rapport om ett industriellt blomstrande Albanien, albanerna hade framtidshopp.
  En ung kvinna skulle nu flytta hemifrån för hon hade jobb i en skofabrik där de tillverkade märkesskor.
  Vad faan gör dom då i Sverige!!??
  Eva-Marie

 3. Hade det kommit 70 nya konsumbananer? Då ska du se att dom nog har hamstrat ordentligt.

 4. Nu skrev ju jag om 60-talet förstås,Pettersson. Lite skillnad på då och nu. Den största skillnaden var nog att den första musselmanen inte hade dykt upp än. Det var därför allt gick så bra och ingen kamelskit fanns på våra gator.

 5. Vad var det här bygget till för egentligen? Var det inte för att ha lägenheter för dem som på ett eller annat sätt jobbade på Stålverket, som väl egentligen på den här tiden var under fortsatt utbyggnad. Jag hade ju kusiner i Oxelösund på den tiden, någon har jag fortfarande kvar, men vi ses alltmer sällan. Oxelösund var ju fortfarande under utbyggnad då och bristen på bra moderna bostäder var antagligen stor, vilket nog var orsaken att stålverket köpte in sig i fastighetsmarknaden. Man var ju tvungen att ha bostäder till dem som kom för att jobba på de tre arbetsplatser jag känner till från den tiden. Verket och dess huvudkontor, Cetrifugalrör tillverkade pipelines för den Sovjetiska oljedistributionen, varav namnet kom vet jag inte, men kanske hade det med tillverkningsmetoderna att göra. Slutligen fanns det ett planglasbruk för fönsterglas, som låg där det gjorde, för att där fanns överskottsvärme från ståltillverkningen. Det var många anställda på dessa tre platser fortfarande, och det var nog en anledning att hålla hyresbostäder, för dom som började arbeta på de tre företagen, för servicepersonal och för byggnadsarbetare. Då borde det nästan alltid ha varit så gått som fullt, men glasbruket las ner, utbyggnadstakten minskade och senare las även Centrifugalrör ner. Jag minns mopedåldern i Oxelösund 64-67 för min del, då toppade tätortens befolkning och i och med att Stålverket automatiserade bort många arbetstillfällen, så blev Oxelösund en avflyttningsort. Som mest var man uppe runt 15 000 och man trodde på fortsatt tillväxt, Många Oxelösundare började tro att Nyköping då snabbt skulle passeras. Vid den här tiden hade Nyköping runt 25 000 så det var inte så långt, när Oxelösund var som störst. Nu ska jag bara låta facit, d.v.s. Pettersson, komma med de rätta siffrorna. Jag hoppas att det inte skiljer alltför mycket.

Kommentera