Algeriet

Av Pettersson som idag presenterar land nummer 17 i serien om hur ”fredens religion” islam behandlar kristna i olika islamska länder. Kristna valdes för att kristendomen är världens största religion och för att det är enkelt för var och en att jämföra med hur den ”intoleranta och rasistiska” kristna västvärlden behandlar muslimer som flyttat till väst med hur muslimer behandlar kristna runt om i världen.

Algeriet – Under protesterna mot regimen i januari 2011 dödades 5 personer och över 800 människor skadades, men regeringen behåller kontrollen över landet. Kyrkan, som till största delen består av första generationen troende med muslimsk bakgrund, möter diskriminering på olika sätt. Rapporter inkommer om att kyrkor beordras stänga och att kristna arresteras. Den restriktiva religionslagen gör evangelisering riskabelt samt kriminaliserar huskyrkorna. En kristen konvertit dömdes i maj till femårigt fängelsestraff för att ha gett en CD med kristet innehåll till en granne.

Historia – Klippmålningar i Tassili i Sahara visar att jägarfolk levde i området under yngre stenåldern (4 100 – 1 700 år före kristus) och att det fanns gott om elefanter, bufflar, giraffer och andra djur i vad som nu är ofruktbar öken. Ur jägarkulturen utvecklade ursprungsbefolkningen berberna också boskapsskötsel och jordbruk.

De tre nordafrikanska staterna Algeriet, Tunisien och Marocko tillhör alla ett område kallat Maghreb – ”landet i väst”. Det var det namn de arabiska erövrarna gav området efter det att de hade lagt under sig den nordvästliga kustregionen omkring år 1050. Dessförinnan hade Nordafrika tillhört en medelhavscivilisation styrd av fenicier och romare. Den äldsta kunskapen om det som i dag är Algeriet kommer från antikens Numidien. Det var ett samhälle som under ledning av Masinissa utvecklade jordbruk och handel, och etablerade en politisk statsbildning. Både vid kusten och i inlandet grundades städer, och Numidien var en framgångsrik stat.

Under det första seklet e Kr intogs berberrikena av romarna, och regionen blev deras kornbod varifrån spannmål, frukt, druvor och olivolja exporterades. Tiden under romarna var en guldålder.

Vid mitten av 600-talet inleddes en erövring med mer långvariga effekter. Då anlände de första arabiska militärexpeditionerna till Maghreb, som är arabernas benämning på Nordvästafrika. Med araberna kom islam. Regionen började arabiseras och islamiseras under perioder av såväl samarbete som strid med berberna. Kustbefolkningen assimilerades sakta av araberna, medan berberna i inlandet motsatte sig islam.

Under turkarnas 300-åriga styre utvecklades Algeriet, liksom andra nordafrikanska länder, till en fruktad sjörövarstat. En algerisk kaparflotta härjade i början av 1600-talet ända uppe vid Island. Sjöröveriet kom delvis att legitimera Frankrikes militära landstigning 1830 nära Alger.

År 1834 förklarades Algeriet som fransk koloni, men fick senare status som en integrerad del av Frankrike. 1962 blev Algeriet självständigt efter ett blodigt krig. Självständigheten följdes av inbördeskrig och förtryck.

Algeriet är ett rikt land med stora gas och oljeförekomster men på grund av inkompetenta politiker så är folket fattigt.

  • Statsöverhuvud: President Abdelaziz Bouteflika
  • Folkmängd: 35,9 miljon
  • Kristna: 25 000
  • Huvudreligion: Islam
  • Statsskick: Republik

Tidigare länder i serien: Afghanistan, Saudiarabien, Somalia Iran Maldiverna Uzbekistan Jemen Irak Pakistan Nigeria Mauretanien Egypten Sudan Turkmenistan Tjetjenien Qatar

Kommentera