Irak


Av Pettersson som idag presenterar land nummer åtta i serien om hur ”fredens religion” islam behandlar kristna i olika islamska länder. Kristna valdes för att kristendomen är världens största religion och för att det är enkelt för var och en att jämföra med hur den ”intoleranta och rasistiska” kristna västvärlden behandlar muslimer som flyttat till väst med hur muslimer behandlar kristna runt om i världen.

Irak – Sekteristiskt våld gjorde att tusentals kristna lämnade landet under 2011. De kristna upplever att regeringen inte kan skydda dem eftersom vissa hotas, rånas, våldtas eller kidnappas och kyrkorna bombas. Iraks konstitution anger varje individs rätt att uttrycka åsikter- till eget samvete samt tro. Men det finns ingen paragraf om att byta religion och enligt islamsk lag är det förbjudet för en muslim att konvertera till en annan religion. Under augusti 2011 blev minst 4 kyrkor i Kirkuk mål för bombdåd. Situationen i Kurdistan, som länge ansetts vara en fristad för kristna, har försämrats på grund av islamisk extremism.

Irak ligger i området som förr kallades Mesopotamien. Civilisationer i området kan spåras mer än 7000 år bakåt. Världens rikaste kända arkeologiska fyndigheter finns i det som nu är Irak. I det forntida Mesopotamien (”landet mellan floderna”) uppstod den första civilisationen i Mellanöstern – den sumeriska civilisationen. Trots de årtusenden som skiljer de två epokerna åt visar Iraks historia en kontinuitet som har skapats av anpassningen till de båda floderna Eufrat och Tigris. När floderna tilläts att flyta okontrollerat förde de med sig förstörelse då det kunde översvämma hela städer. När floderna kunde hållas i schack med hjälp av diken som förde bort vattnet för att användas till konstbevattning blev landet mycket fertilt.

Irak erövrades av araberna i mitten på 600-talet. Det påstås att ingen tvingades bli muslim men de som vägrade var tvungna att betala mycket högre skatt.

  • Statsöverhuvud: Premiärminister Nouri al-Maliki
  • Folkmängd: 32,6 miljoner
  • Kristna: 300 000 – 350 000 antalet minskar kraftigt
  • Huvudreligion: Islam
  • Statsskick: Parlamentarisk demokrati

•Irak är delat i två delar: den autonoma kurdiska regionen i norr, som länge ansetts vara en fristad för kristna men där extremistiskt islamistiskt våld sprider sig och den större arabiska delen som styrs av Iraks regering i Baghdad.

•Irakiska kristna anser att den nuvarande regeringen inte klarar av att försäkra deras säkerhet. Dödandet av kristna och attacker mot kyrkor ökade markant under sista kvartalet 2010 och våldet fortsatte vara en del av irakiska samhället under 2011. Oerhört många kristna har hotats, rånats, våldtagits eller kidnappats.

•De kristna fortsätter lämna landet i stora antal. Det finns kanske 345 000 kristna kvar, medan det 1991 fanns ca 850 000 kristna i Irak.

•Mer än hälften av de kristna har flytt från sina hem och företag på grund av krig, oro och religiös rensning. De betraktas nu som internflyktingar och ställs inför hög arbetslöshet och undermåliga bostäder plus att det är svårt att hitta skolor för barnen och adekvat sjukvård.

•Eftersom många av de irakiska kristna som flytt från Mosul eller Baghdad talar arabiska, är det ofta svårt för dem att hitta gudstjänster som sker på deras språk.

•Barnen får automatiskt samma religion som sin pappa i Irak. Konvertiter har inte haft möjlighet att byta den religiösa benämningen på sina ID kort.

•Iraks författning anger att varje individ har åsiktsfrihet, samt rätt till eget samvete och trosfrihet. Men det finns ingen artikel som handlar om att byta religion. Det innebär att det lagligt sett är omöjligt att tillämpa trosfrihet för konvertiter. Det finns ingen fristad för de arabiska familjer som vänt sig från islam.

Tidigare länder i serien: Afghanistan, Saudiarabien, Somalia Iran Maldiverna Uzbekistan  Jemen

Källa: Open Doors m.fl


One response to “Irak

  • ollirein

    Irak verkar att vara ett av de vidrigaste bland alla vidriga Islamska länder. Det finns många där som kan plocka upp Saddamens fallna mantel.

    Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: