Miljöpartist försvarar den somaliska återföreningen

Av Stefan K

Ingen har väl, eller rättare sagt borde inte, missat att det anländer uppåt 120 000 somalier till Sverige de närmaste två åren?

De flesta rubriker och artiklar inom detta område har handlat om Växjö, Borlänge, Katrineholm och Norrköping som kommer att begåvas med 450 – 800 nya somalier, lagda till de hundratals som redan finns på orterna. Nu är det ytterst få svenska kommuner som inte får sin beskärda del och Nyköping är inget undantag. Ingen vet hur många anhöriga som dyker upp, men siffror i SN talade nyligen om 250 st. Det kan röra sig om färre, men det kan också röra sig om fler.

Nyköpings kommun utgör inget undantag, för också här är arbetslösheten hög, även här råder bostadsbrist och även här brottas kommun och landsting med ekonomiska bekymmer.

Bekymrar sig gör dock inte kommunens politiker som säkerligen jublar, åtminstone utåt sett, och högst av alla jublar miljöpartisten (f.d. vänsterpartisten) Marco Venegas. Venegas säger att det är glädjande när hundratalet somaliska barn ska återförenas med sina föräldrar i Nyköping och att politiker och myndigheter måste agera snabbt för att ge dem allt tillgängligt stöd och att de snabbt kommer in i skolan. Bostadsfrågan, arbetslösheten och den segregerade staden verkar inte bekymra Venegas, men givetvis ska dessa stora familjer ha någonstans att bo, självklart ska de försörja sig själva så snabbt som möjligt och självklart kommer de att hamna i det redan segregerade Brandkärr som SN:s snyftserie Den delade staden i stor utsträckning handlar om.

Marco Venegas är imponerad av drivkraften och ambitionen hos de somaliska flyktingarna. Nu råkar jag veta att Marco Venegas bor i Brandkärr och att han inte är blind. Varför har han då inte tittat ut genom fönstret och sett innergården som mer eller mindre ockuperas av somalier, främst kvinnor, under årets varma månader? Varför har han inte besökt områdets nya café där somalierna vistas från 10.00 till 22.00 måndag till söndag.

Tyvärr finns inte artikeln på SN:s webbsida, men däremot kan du chatta eller följa chatten om artikelserien Den delade staden i kväll med start 19.00, länk.

6 thoughts on “Miljöpartist försvarar den somaliska återföreningen

  1. tja det är ju bara att säga välkommen till sverige men inte en pesetas i bidrag till de anhöriga. om inte annat så avslöjas bidragslögnen typ 2 sekunder efter poletten trillar ner hos di mörke.

    lär ju aldrig ske tyvärr 🙁

  2. Vilka stollar i panelen, den där Jamila inte den vassate kniven i lådan visade hon prov på när hon sa:
    // ”Brandkärrsskolan är en stor skola, med många somaliska elever. Men det finns bara en lärare som är från Somalia och han gör allt, gör väldigt mycket. Han skulle behöva en annan lärare som kan somaliska”//

    En somalisk lärare till den somaliske läraren i Sverige???
    Det ser mörkt ut
    Eva-Marie

  3. Inte utan att man funderar över flyktingmottagandet i Chile. Har chilenarna något att yvas över i den frågan? Hur många muslimer har invandrat och flytt till Venegas hemland?

  4. Hejigen Stefan, enligt honom själv skall man rösta på honom som han säger:
    ”-För att jag har ett annat perspektivt i många samhälliga frågor än andra politiker som är födda i Sverige.”

    Det var en känga som heter duga åt oss svenskar.
    Tänk om vi BORDE ha ett svenskt perspektiv I Sverige. Han kan ju resa tillbaka till Chile och odla sitt chilenska/latinamerikanska perspektiv där för det duger ändå inte åt en somalier för dom vill ha det som i Somalia.
    Rörigt var ordet 🙁
    Eva-Marie

  5. Hej Stefan.
    Jag kan inte förstå att någon kan vara glad åt det förestående lämmel..färlåt somaliainvasionen.
    Fattar inte varför inte hela familjen flyr samtidigt och ibland får somaliska kvinnor barn med sin man fast dom är skilda och aldrig träffas…
    Det är något skumt på gång och den där Marco Venegas är glad när han ger bort vårt land…är det hans land? När kom han?
    Eva-Marie

Kommentera