Hela familjen bör dömas för mordet


Pettersson har kopierat Necati Kanats krönika på Newsmill

Ungkurdiska riksförbundet: Familjen får inte tro att de kan ge en omyndig pojke, som kan få max fyra år för mord, i uppdrag att mörda sin egen syster och tro sedan att de ska komma undan med det.

Det är vetenskapligt bevisat att människor drivs, delvis, av en inbyggd försvarsmekanism vilket var en förutsättning för att överleva i vildmarken. I en tid då människor levde nära vilda djur var det en nödvändig instinkt. Denna försvarsmekanism har dock underminerats i takt med att människan har genomgått ett utvecklingsstadium under tusentals år. Civilisationernas progression förmått människan att tränga undan denna vilda instinkt eftersom människan har blivit förnuftig. Människan har lärt sig att det inte finns några rovdjur som hotar utanför grottöppningen. Denna nya insikt är resultatet av människans utveckling under flera tusen år, på alla plan. Utbildningsväsendet är den senaste och den betydelsefullaste faktorn.

Utbildning får en människa att skilja på rätt och fel, den får en att se saker och ting från andras perspektiv och därigenom få nya insikter. Utbildning får en att bli medveten om liknande situationer i andra delar av världen och på så sätt ha förståelse för sin egen. Utbildning får en att utvecklas som person och lär en, inte enbart att fyra gånger fyra är 16, utan den gör en till en logisk, förnuftig och rationell individ, en förståndig individ. Individen börjar, tvärtemot sina tidigare instinkter, handla utefter sitt förnuft och förstånd.

Det är med andra ord i kulturer där utbildningsnivån är lågt som hedersmord oftast sker. Rädslan för att ett rovdjur (man) ska ta ifrån en ägodelen (kvinnan), triggar igång denna primitiva instinkt. Det går inte vända klockan tillbaka när denna instinkt väl har tagit över. För då gäller det att överleva (rädda kvinnan) till varje pris. Sedan är det försent för att rädda henne eftersom rovdjuret (16 åringen) har redan gått till handling..!

Men nu har det skett i Sverige ska någon säga. Det är en frukt av den globala världen, att en grupp individer med möjligheten att åka flera hundra mil kors och tvärs genom kontinenter på bara några timmar, bör betraktas som en tidsresa, säger jag. Det är denna tidsresa som är kruxet i vårt moderna samhälle och det är denna resa myndigheterna här i Sverige har svårt att handskas med. När dessa individer landar i Sverige med sina medtagna vilda instinkter (värderingar) som vi bör bli uppmärksamma på. Och om vi ser tendenser eller signaler måste vi agera ögonaböj innan det går alltför långt.

Som förebyggande åtgärd tycker jag att alla dessa ska få läsa sexualkunskap till och börja med. Detta så tabulagda ämne bland invandrare måste exponeras. De måste bli påminda om att det inte var en stork som leverera de till deras föräldrar utan att de alla blev till genom sex. Att sex är något som är naturlig, att sex är också nödvändig för människans fortsatta överlevnad. Att också kurder blev till genom sex. Dessutom bör de lära sig att heder handlar inte endast om mellan benen, utan heder är ärlighet, stolthet, ödmjukhet, hjälpsamhet, öppenhet etc. också. Och på lokal nivå kan föreningarna i respektive kommun upprätta grupper av individer med samma ursprung som offren, vilka kan jobba med åtgärder där direkt kommunikation med berörda familjerna blir huvud förfaringssättet.

Hur man vrider och vänder på det så är den senaste hedersrelaterade mordet på Maria Baro ytterst tragisk och sorglig och får inte hända igen. Jag som ungkurd lider med varenda kvinna som har bragts om livet på detta makabra sätt i vårt eget feodala ”minisamhälle.” Jag fördömer det, jag lider med offren, jag lider också med offrens familjer för att dessa inte visste bättre.

Men vi får absolut inte bortse ifrån faktumet om det kollektivt avkunnade domen av Marias familj mot henne varför jag anser att hela familjen bör hållas ansvarig likaväl. Dessa får inte tro att de kan ge en omyndig pojke, som kan få max fyra år för mord, i uppdrag att mörda sin egen syster och tro sedan att de ska komma undan med det. Dessa måste skrämmas från att begå liknande handlingar. Dels för att samma fenomen inte inträffar igen och dels för att statuera exempel som en manifestation av samhällets intolerans mot detta! För det här gör ont i mig och säkert i alla oss.

Necati Kanat

­- Pettersson noterar att de unga kurderna begriper vad det handlar om men att det är långt tills PK fattar…


3 responses to “Hela familjen bör dömas för mordet

 • Lars Å Månsson

  Eftersom vi bor i ett land med sträng censur,(och därför annars nekas denna nyhet) vill jag här redovisa,ett exakt likadant dåd,som skedde i Tyskland l november 2011.I dag sitter fem syskon inför rätta i Detmold-NRW,för att dessa gemensamt har dödat sin 18-åriga syster.
  Alla/allt liksom i Landskrona,av samma grund… HEDER !! Och naturligtvis Kurder…
  Skillnaden är att i Tyskland åtalas samtliga för mordet,vilket väl knappast lär bli fallet i Sverige..
  Men visst borde också denna familj,som
  Osborn skriver,ställas till svars.Ingen är väl sååå blåögd,och inbillar sig att 16-åringen själv planerat och utfört mordet ?? Möjligen bortsett från PK och 7-klövern,som helst skulle vilja förtiga det hela…
  Detta primitiva folkslag med sina 1000-åriga traditioner,passar ju enl.dem väl in i vårt kulturlandskap !!

  Gilla

 • Thomas

  Ungkurderna begriper vad det handlar om

  De vet att de kan bli mördade nästa gång
  alternativt tvingade av familjen att utföra nästa knivmord

  Gilla

 • osborn

  Påminner om mordet i Högsby genomfört av en Afgansk familj där den 16 årige sonen tog på sig och blev dömd. Dock ångrade han sig flera år senare när han skulle utvisas och berättade sanningen som ju vilken idiot som helst begrep redan från börja att hela familjen låg bakom. Föräldrarna blev dömda till mångåriga fängelsestraff för nåt år sedan.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: