Borlänge befarar underskott på 90 miljoner kronor

Av Pettersson

Kommunens ekonomi är minst sagt skakig. I går redovisades signaler om ett befarat underskott i år på 90 miljoner kronor. – Den siffran har nämnts, säger kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S).

Vid kommunstyrelsens sammanträde i går fick politikerna en ekonomisk rapport. En rapport som är allt annat än ljus. – Vi har en tendens. Förutom det vi jobbat med förut har vi minst lika mycket till att hantera, säger Jan Bohman.

– När det gäller arbetet med att plocka hem fjolårets driftunderskott på 53 miljoner har vi förslag framme på 53,8 som nämnder och styrgrupp ställt sig bakom. Nu har vi fått en tendens om hur det ser ut, och vi måste jobba hem minst lika mycket till.

Finansutskottet åker i slutet av veckan bort, för två dagars överläggning. – Vi ska analysera och ta fram skarpa förslag på hur vi ska hantera det här, säger Jan Bohman. Framför allt är det den sociala sektorn som kostar mer än väntat. Totalt kan det handla om så mycket som 90 miljoner kronor i underskott.

– Den siffran har nämnts, men det är lite tidigt att vara tvärsäker på siffror. Men att det är en allvarlig ekonomisk utmaning kan man utan tvekan säga.

Leif Lindström (V) är kritisk och anser att kommunledningen är passiv. – Som jag ser det är vi i brygga. Det är oerhört allvarligt. Jag ser ingen i kommunledningen som axlar det ansvar man är satt att göra. Vi har en handfallen kommunledning som sitter med skägget i brevlådan.

I maj kommer bokslutsprognosen, som ska vara mer tillförlitlig än de siffror som redovisas nu. – Det måste till något extra den här gången. Jag vill inte komma åt omsorgen och skolan. Men det som ligger utöver det måste man nu ta itu med, menar Leif Lindström.

-Pettersson noterar ”framförallt är det den sociala sektorn som kostar mer än väntat”. Det är obegripligt att den kan kosta, det måste vara en felräkning. Borlänge har ju tagit emot massor med högpresterande vinstmaskiner från Somalia.

Filmen visar hur ursvensk Borlänge en gång var. Sedan visas hur det lilla samhället ser ut idag. 97 procent av invandrarna är somalier – många av dem är analfabeter, resten har mycket bristfällig skolgång. – Långsiktigt blir det bra påstår en del – jag påstår att det blir ännu värre så länge vi fyller på med fler och fler pensionsräddare.

3 thoughts on “Borlänge befarar underskott på 90 miljoner kronor

  1. I Borlänge finns det rätt gott om invandringskritiska röster, och jag har förvånats över att Göran Greider inte har låtit censurera mer i debatterna i Dalademokraten. Jag själv har skrivit rätt många kommentarer med vidhängande länk till Petterssons, och jag minns inte att jag blivit censurerad någon ända gång. Prova gärna själva och glöm då inte länken till Petterssons. Vi behöver lite fler arga dalmasar och kullor på petterssons.Dalademokraten är en rätt stor landsortstidning, och tror jag sossarnas näst största tidning efter Norrländska Socialdemokraten

  2. Stikkan Andersson myntade Folk är inte dumma de är dummare. Svensson i Borlänge kanske vaknar när de får fler och fler Somalier som grannar, men då är det nog för sent.

  3. Borlänge är bara en i raden av kommuner och definitivt inte den sista.

    Nu kan man ju enkelt säga att ”Borlängeborna får skylla sig själva då de har röstat på de partier som bär ansvar”.
    Så är det givetvis, men förmodligen är majoriteten av Borlängeborna trogna sina dagstidningar och TV:s nyhetssändningar, så de tror uppenbart på de lögner som säger att svensk flyktingindustri är lönsam.

    Vi får väl se om man fortfarande köper lögnerna i september 2014.

Kommentera