Stäng

Forskare: Romer har 70 i IQ

Pettersson har lånat detta från Fria Tider.

Evolutionspsykologen Philippe Rushton har undersökt intelligensen hos människorna i tre romska bostadsområden i Serbien. De snittade 70 i IQ på ett test där en jämförelsegrupp i USA låg på 100. Rushton antyder således att det kan finnas förklaringar, utöver diskriminering, till romernas problem i samhället.

På en viss typ av tester presterade de vuxna romerna på samma nivå som etniskt serbiska tioåringar. Resultatet visar att gruppen romer har en IQ-nivå som är bland den lägsta som uppmätts bland icke-afrikanska etniska grupper.

Forskarna konstaterar, genom att hänvisa till en rapport från Rädda Barnen, att romska familjer ofta är nöjda när deras barn klassas som mentalt efterblivna, eftersom det ger större möjligheter att inkassera bidrag. De romska barn som är tillräckligt klyftiga för att få gå i en vanlig skola presterar oftast inte speciellt bra.

Det är oklart hur signifikant resultatet är för de romer som bott länge i Sverige och inte nyligen anlänt från Balkan. En indikation på att även romer i Sverige kan ha en intelligenskvot något under snittet för den övriga befolkningen återfinns hos invandringsexperten Merit Wager. Wager rapporterar hur romer i Sverige vill ha hjälp från myndigheterna för att kunna förstå hur man använder en kalender.

-Pettersson säger som vanligt att Myten Ullenhag som ensidigt fokuserar på diskrimineringen av romer inte har förstått att det behövs två för att dansa.

Fria Tider    Rapporten     Merit Wagner

Kommentera

%d bloggare gillar detta: