Och Mohammed Merah singlar genom vår tid

Pettersson har kopierat Göran Greiders ledare HÄR.

Och Mohammed Merah singlar genom vår tid

Han hette Mohammed Merah och blev 24 år. Hans familj kom från Algeriet och han växte upp med en ensamstående mor och med fyra syskon. I tonåren var han kriminell och när han sökte in till franska armén fick han nej på grund av sitt kriminella förflutna och även när han sökte sig till Främlingslegionen blev det nej.

Han arbetade en del som bilmekaniker. Hur starka hans band var till Al-Qaida är inte helt klarlagt och heller inte vad hans resor till Afghanistan innebar. Men han sköts till döds igår av franska insatsstyrkor, starkt misstänkt för att ha begått de fruktansvärda morden på flera barn och tre soldater.

Bilden av honom kommer framöver att klarna, men redan nu framstår han som ett tragiskt exempel på hur en instabil människa slits sönder av sin tid: Han hatade militären för kriget mot talibanerna och han hatade Israel för vad den israeliska militären utsatt palestinierna för.

Mohammed Mareh – söndersliten av de globala krigen och motsättningarna, men också av det franska samhälle där klassorättvisorna och främlingsfientligheten är starka.

Och så blir hans öde och de brott han misstänks för en spelbricka i det pågående franska presidentvalet. Det är nog ingen överdrift att påstå att sittande president Nicolas Sarkozy nu griper varje möjlighet att exploatera händelsen. Han framträder som republikens beskyddare och manar till nationell samling – alltså samme politiker som nyss flirtade hejvilt med de högerextrema franska väljarna.

Men det franska presidentvalet är en lång process. Sarkozys utmanare, den franske socialistledaren Francois Hollande, har repat mod i de socialistiska väljarna genom att tala engagerat om social rättvisa och beskattning av de rika. Och inte bara Frankrike, utan hela detta blåa och av bruna stråk hemsökta Europa, skulle behöva ett blinkande rött ljus i mörkret.

Mohammed Merahs döda kropp och de liv han på ett så fruktansvärt sätt utsläckt för alltid singlar genom detta Frankrike och genom hela vår tid: Politik mot en fond av tragedier, krig, brott.

Göran Greider goran.greider@daladem.se

Ovanstående är Göran Greiders krönika i Dalademokraten. –Pettersson tycker att Herr Greider är en arrogant skitstövel som förminskar mördarens skuld och skyller på samhället. Hur fan kan man försvara en barnamördare!!! Möjligheten att kommentera artikeln är avstängd men Greiders e-post är öppen om någon vill ställe en artig fråga.

För övrigt är Mohammed Merahs bror Abdelkader Merah stolt över att hans bror har mördat barn och vuxna…

6 thoughts on “Och Mohammed Merah singlar genom vår tid

  1. Ledarartikeln hade hunnit samla 278 kommentarer innan samtliga raderades på lördag kväll. Eftersom 99% hade en avvikande åsikt jämfört med Greider och där vissa av dem höll alltför hög kvalité så antog jag att censuren skulle träda in. Jag kopierade samtliga till ett dokument och mycket riktigt så raderades de lite senare. Där fanns ett par av signaturen Krutov1961 som fullständigt sågade ledaren och en annan PK kommentator. De tillhör de bättre som jag har läst. Maila mig om du vill ha rubbet så sänder jag.

  2. Thomas, det du skriver om lumpen och främlingslegionen står högst upp. Fanns det någon annan längre version så har jag inte den.

  3. Ja men Dalademokraten har själva kortat ner/censurerat artikeln (du har den förkortade)

    Det som fattas är bland annat några snyftande rader om att han inte fick göra lumpen i Frankrike och vägrades jobb i främlingslegionen – bara för att han var kriminell, stackarn.

    Kunde du få fram orginaltexten så är den “bättre”

Kommentera