Och Mohammed Merah singlar genom vår tid


Pettersson har kopierat Göran Greiders ledare HÄR.

Och Mohammed Merah singlar genom vår tid

Han hette Mohammed Merah och blev 24 år. Hans familj kom från Algeriet och han växte upp med en ensamstående mor och med fyra syskon. I tonåren var han kriminell och när han sökte in till franska armén fick han nej på grund av sitt kriminella förflutna och även när han sökte sig till Främlingslegionen blev det nej.

Han arbetade en del som bilmekaniker. Hur starka hans band var till Al-Qaida är inte helt klarlagt och heller inte vad hans resor till Afghanistan innebar. Men han sköts till döds igår av franska insatsstyrkor, starkt misstänkt för att ha begått de fruktansvärda morden på flera barn och tre soldater.

Bilden av honom kommer framöver att klarna, men redan nu framstår han som ett tragiskt exempel på hur en instabil människa slits sönder av sin tid: Han hatade militären för kriget mot talibanerna och han hatade Israel för vad den israeliska militären utsatt palestinierna för.

Mohammed Mareh – söndersliten av de globala krigen och motsättningarna, men också av det franska samhälle där klassorättvisorna och främlingsfientligheten är starka.

Och så blir hans öde och de brott han misstänks för en spelbricka i det pågående franska presidentvalet. Det är nog ingen överdrift att påstå att sittande president Nicolas Sarkozy nu griper varje möjlighet att exploatera händelsen. Han framträder som republikens beskyddare och manar till nationell samling – alltså samme politiker som nyss flirtade hejvilt med de högerextrema franska väljarna.

Men det franska presidentvalet är en lång process. Sarkozys utmanare, den franske socialistledaren Francois Hollande, har repat mod i de socialistiska väljarna genom att tala engagerat om social rättvisa och beskattning av de rika. Och inte bara Frankrike, utan hela detta blåa och av bruna stråk hemsökta Europa, skulle behöva ett blinkande rött ljus i mörkret.

Mohammed Merahs döda kropp och de liv han på ett så fruktansvärt sätt utsläckt för alltid singlar genom detta Frankrike och genom hela vår tid: Politik mot en fond av tragedier, krig, brott.

Göran Greider goran.greider@daladem.se

Ovanstående är Göran Greiders krönika i Dalademokraten. –Pettersson tycker att Herr Greider är en arrogant skitstövel som förminskar mördarens skuld och skyller på samhället. Hur fan kan man försvara en barnamördare!!! Möjligheten att kommentera artikeln är avstängd men Greiders e-post är öppen om någon vill ställe en artig fråga.

För övrigt är Mohammed Merahs bror Abdelkader Merah stolt över att hans bror har mördat barn och vuxna…


6 responses to “Och Mohammed Merah singlar genom vår tid

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: