Ett angrepp på zigenarkulturen

Av Pettersson

– Jag har inte gjort något fel. Vi har rest som en familj genom Europa som zigenare har gjort i alla tider. Våra barn har sålt ringar för 100 kr. Det är vårt sätt att samla in pengar till att leva, som jag gjort sedan jag var 13 år gammal, säger Silver Raducanu till Dagbladet.



I samråd med sin försvarsadvokat svarade Silver Raducanu på frågor från pressen innan målet inleddes i Bergens domstol igår.

– Flickorna ljuger om vad vi har gjort med dem. Polisen har inga bevis för att flickor eller någon av oss har stulit. Detta har ingenting att göra med människohandel. Det är skitsnack bara och diskriminering av zigenare. Jag har ingenting att dölja. Mitt mål i rättegången är att sanningen kommer fram, säger Silver Raducanu.

Försvarsadvokat Are Bohne sade att detta brottmål kan skada den zigenska kulturen i Europa. – Frågan är om de sex åtalade är annorlunda än alla andra zigenare. De reser runt i Europa för att skaffa sig pengar de kan leva på. Enligt min mening har åtalet fel utgångspunkt. De kan inte vara klara över den låga åldern för äktenskap mellan zigenare från Rumänien. Inte heller har det varit bekant med traditionen av hemgiften eller att kvinnor alltid har fickor på insidan av klänningarna, säger Bohne.

De sex zigenarna är åtalade för grov människohandel och våldtäkt genom att de med hot och våld tvingat flickorna att tigga, stjäla och sälja falska guldprodukter i Norge och Sverige. De fyra flickorna är i åldern 13-17 år och har varit oförmögna att motstå tvångsarbete eller tjänster. En av flickorna förklarade att hon har våldtagits och gifts bort tre gånger sedan hon var 13 år gammal.

– Pettersson undrar hur något som är en myt kan angripas? Kan du förklara Ullenhag? Dessutom kan man undrar varför norrmän och zigenare får säga zigenare men inte vi?

5 thoughts on “Ett angrepp på zigenarkulturen

  1. Mariastuart visst är det knäppt. Men jag tror att det är en strategi, då kommer det inte på pränt.
    Det var du som gjorde mig nyfiken och jag tar och lägger ut den dumma mejväxlingen imorgon (tror jag).
    Det är inte meningen att man skall ställa frågor och ifrågasätta utan alla dessa projekt och grupper skall sitta i luuuuugn och ro och göra vad då?
    Jag är väl känd nu som den berömda bölden i arselet!? 😉
    Eva-Marie

  2. Eva-Marie. Jag tror jag skrattar på mig. Har alla i kommunen fått order om att hänvisa till ”boka ett möte”. Det är beklämmande samtidigt som det är så bisarrt att jag inte kan låta bli att skratta.

  3. Ja det är märkligt Pettersson och här sitter jag och vill ha svar på min stads hemsida om just zigenare.
    Tror du att jag får det? Dom vill att jag bokar tid för ett möte när det går så lätt att mejla ett svar.
    Inte vill jag gå på kontorstid när dom utkvitterar lön som jag är med att betalar och jag skall sitta där utan inkomst, nej fy faan.
    Eva-Marie

Kommentera