Gatugänget MS-13 etablerar sig i väst

Av Olli Rein

En 18-årig göteborgare sitter häktad misstänkt för grovt vapenbrott, en rad villainbrott samt häleri  Han ser sig själv som ledare för en svensk avdelning av det fruktade gatugänget MS-13. Nu misstänker polisen att grupperingen är på väg att etablera sig i Västsverige.Vi hade ett löst sammansatt ungdomsgäng här i Borås för något år sedan som kallade sig för MS-13, säger Niklas Svärd, ungdomspolisen i Borås till GT.

Gänget satte skräck i stadsdelen Sjöbo i Borås och var ofta utrustade med knivar, batonger och machetes. En av de ledande i gänget var den nu 18-årige göteborgaren. I gänget fanns också flera tjejer. Den 9 januari i år slog Göteborgspolisen till mot en lägenhet stadsdelen Högsbo i Göteborg. I lägenheten fanns 18-åringen och en del av hans kamrater från Boråstiden. Men också nya, och flera av dem är kända av polisen sedan tidigare.  Det anmärkningsvärda var de misstänktas etnicitet, säger Ulf Holst, kriminalunderrättelseroteln Göteborg och specialist på kriminella gäng till GT.

Det är en grupp som vi tidigare sällan träffat på. Tidigare rekryterades främst ungdomar med rötter i Syd- och Centralamerika, men så tycks inte längre vara fallet. I lägenheten hittade polisen en stor mängd stöldgods från en rad lägenhets/villainbrott mellan Göteborg och Borås. Men dessutom flera skjutvapen och ammunition.

Husrannsakan mot 18-åringen gjordes sedan Mölndalspolisen fått DNA-träff på honom från ett villainbrott i Hindås. Vittnen såg då tre killar som rörde sig i ett område där två villor fick påhälsning. Gänget misstänks också för en rad inbrott i Torslanda, Lindome och Kållered. Enligt polisen har 18-åringen pantsatt massor av guldföremål under senaste året som misstänks komma från dessa inbrott.

Vi jobbade stenhårt mot den här gruppen som vi betraktade som farlig, fortsätter Niklas Svärd, Boråspolisen. Vår uppfattning är också att vi i varje fall lyckades stoppa nyrekryteringen.  I Borås misstänktes gänget för narkotikabrott, stölder, misshandel, snatterier.

De misshandlade till exempel andra ungdomar på Sjöbo fritidsgård helt utan anledning, enbart för att sätta sig i respekt, enligt polisen. Nu talar allt för att gängets kärna flyttat verksamheten till Göteborg.  Det dyker upp nya gängkonstellationer efter utländska förebilder hela tiden, säger Ulf Holst, kriminalunderrättelsetjänsten i Göteborg till GT. Många av dem blir väldigt kortlivade.

18-åringen är häktad tillsammans med två andra män i samma ålder, men totalt är det sex unga män som är misstänkta i den pågående polisutredningen. Polisen misstänker att kretsen kring 18-åringen handlar om ett 15-tal personer. De inblandade nekar helt till de brott de misstänks för.

Expressen

MS 13

GT

Nu går visst media ett steg till för att försvåra identifieringen av gängmedlemmar, då man inte ens talar om vad det är för ny etnicitet dessa gäng nu har fått in bland sina  syd- och mellanamerikaner. Varför inte ens gå ut med så bred etnicitet som förut på dessa grova brottslingar, undrar Olli?

3 thoughts on “Gatugänget MS-13 etablerar sig i väst

  1. Blir glina kriminella under sin vistelse i Sverige eller var de uppvuxna i kriminella familjer redan vid ankomsten?
    Detta borde vara intressant för ansvariga myndigheter att ta reda på.

  2. Skulle MS-13 komma till vår lilla stad skulle dom åka ut med arslet före. För tio år sedan försökte ett MC-gäng etablera sig på orten. Dom åkte ut med arslet före. Det är bara att ta tag i problemet dag 1.

  3. Etniciteten efter 2 generationer är
    25% svart 25% vit 25% gul 25% okänd
    Ny är man osäker på varför de nya perfekt framodlade svenskarna fortfarande är kriminella

Kommentera