Besköts under filminspelning i Rinkeby

Av Pettersson

Ett filmteam befann sig på Rinkeby torg för att spela in en romantiserad film om förorten.

När filmen ”Shoo bre”, baserad på Douglas Foleys bok med samma namn, skulle spela in scener från Rinkeby torg hamnade teamet mitt i en actionfilm. Fast på riktigt. Plötsligt misshandlades en person precis där teamet höll till, vilket följdes av en skottlossning.

– Vi tror att det var en gänguppgörelse. En kille blev misshandlad mitt framför ögonen på oss. Sedan sprang de ned i tunnelbanan. Då kom skotten, säger Djengo Esmer, 34.

En begränsad budget gjorde att filmteamet fick gilla läget – och fortsätta filma.

– Vi kunde inte misslyckas med den dagen. Det skulle bli alldeles för kostsamt att komma tillbaka senare, säger Djengo Esmer.

Men inspelningstumulten slutade inte där. Efter dramat började invånarna medvetet att sabotera inspelningen genom att köra bil och motorcykel tvärs över torget, vilket gjorde det omöjligt att filma. I samma veva försvann även en dator och regissörens exemplar av filmmanuset.

– Det finns ett hat mot filmare och massmedier. De tycker att vi målar upp förorten felaktigt, säger han.

Djengo Esmer, som själv är uppvuxen i Tensta, förstår vad hatet kommer ifrån. Främst syftar han till att folk från förorten ofta framställs som kriminella, pajaser eller offer i media.

– Jag förstår inte varför det skrivs så mycket negativt när det finns så mycket fint. Hela världen är samlad på en och samma plats, säger han.

-Pettersson noterar att Djengo Esmer ljuger. Hela världen är inte samlat i Rinkeby – Sverige saknas. Pettersson och gumman offrade en semesterdag och gjorde ett studiebesök. Vi var garanterat de enda svenskarna på Rinkebytorg den dagen. Vi blev blev fullständigt uttittate och bemöttes med misstänksamhet.

Fulmedia    

Kommentera