Simrishamn för litet -krigsskadade vill bo på hotell i Malmö

Av Pettersson  

Krigsskadade libyer skulle få sin vård i Simrishamn. Men så blir det inte. Orten upplevs av patienterna som för liten och de flyttar nu till Malmö. I tisdags lämnade libyerna Simrishamns sjukhus och flyttade till hotell i Malmö.

Det danska vårdbolaget Transmedica ska öppna en poliklinik för libyerna och eventuella operationer köps upp på privata kliniker, skriver Ystads Allehanda. Allt betalas av hemlandet.

Dagarna före jul anlände de första krigsskadade libyerna till Simrishamn. Den libyska övergångsregeringen betalade vården som de köpt av Transmedica, som i sin tur hyrt in sig i gamla vuxenpsyks tomma lokaler.

Efter att man löst en del inkörningsproblem började verksamheten rulla på. För knappt två veckor sedan gav en representant för den libyska övergångsregeringen vården i Simrishamns toppbetyg. Per Nyman kunde då berätta att libyerna hade för avsikt att avsluta kontrakt med sjukhus på andra håll i Europa, där andra grupper av libyer vårdas, för att koncentrera sig på Simrishamn.

Eftersom det skulle innebära en jämn ström av patienter under ett par års tid började Transmedica anställa ny personal. För Simrishamn som ort skulle samarbetet betyda både arbetstillfällen och intäkter i form av hotellnätter och restaurangbesök för personal utifrån.

Men på kort tid har situationen fullständigt förändrats. En andra grupp patienter anlände förra veckan och uttryckte snabbt sitt missnöje med Simrishamn.

Det har förekommit förhandlingar i ett par dagar. Men det här sista gänget är friskare än vad vi hade väntat oss och är väldigt missnöjda med orten. De tycker att det är en för liten ort för unga människor som är så pass friska, kommenterar Per Nyman

– Pettersson undrar hur fan krigsskadade kan ha krav på orten där de vårdas. Ska de ut och dansa? Skicka hem kravmaskinerna!!!

Ystads Allehanda

15 thoughts on “Simrishamn för litet -krigsskadade vill bo på hotell i Malmö

  1. Själv funderar jag vidare, hemlandet betalar, har hemlandet några bidrag från västvärlden? sjukvården tycks fungerat tidigare i hemlandet, så varför skicka dessa till Sverige, när sjukvården här redan går på knäna?
    När jag ser bilderna så tror jag nog att annat ligger bakom, dessa bilder säger mig att någon avancerad läkekonst behövs inte , låt oss se om några år om dessa inte kommer att åberopa asyl, och även åberopa trauma från kriget, behöver hjälp med allt, asyl, put, och privat assistans dygnet runt, kostnaden för detta går jag inte på, men en sak vet jag,
    det är Du, Sveriges skattebetalare som betalar notan,, hela notan.

    • Du uttalar dig säkert utifrån dina egna erfarenheter som sjukpensionerat majoritetsråd.

      • Se där, har Du erfarenhet som Landstingsråd? har Du erfarenhet från sjukpensionssystemet? har Du erfarenhet från sjukkassesystemet? tycker nog att Du låter lite negativ.

      • Men snälle Christer, även ett avdankat majoritesråd måste väl inse att hans försörjning med sjukpension, även hamnar på skattebetalarnas konto.

  2. vad har ni emot turister som betalar alldeles för mycket för vård som vi har överskott på i skåne. Problemet är att vi inte har pengar att betala men det har våra gäster från libyen
    så var tacksam att någon vill komma o spendera sina pengar här.
    Samma som sverige gör i Afganistan. Spenderar pengar med gör lite nytta
    jag vet jag har insigt på båda ställena

  3. Räck upp handen om ni tror att dessa libyer tänker återvända hem. Varför skulle de göra det när de får allt i Sverige utan att anstränga sig det minsta.
    Libyen betalar för deras vård, men vilka får stå för kostnaden när och om de väljer att stanna?

    • Pettersson kan inte skaffa Disqus men inte av några andra skäl än att tekniken inte behärskas. Alternativt att bloggsida.se som vi använder inte klarar av det men grunden är en wordpress så de borde gå. Råd mottages tacksamt.

  4. Skrev redan när detta blev känt,att vi nu får ytterligare påfyllning av asylanter !!Kan inte föreställa mig att dessa ”krigsskadade” islamister, någonsin återvänder till ”demokratiens” Libyen.Nu har man upptäckt,att i ”Absurdistan” står borden dukade för dem !! Inte första gång,7-klövern välkomnar Salafister och Brödraskapets muslimer…till ett bekvämt liv utan arbetstvång..

  5. Vården ska ju ges av privata aktörer, har Petterssons månne gått sta och vurti kommunist på gamla dar? För att ta det på äkta gammelspråk från Sörmland. Organisationer är dessutom flyttbara, och när allt kommer omkring så är det ju förtjänsten man lever på.
    Vem tror pettersson bidrog mest till Åre kommuns kassa, när vår största cykeltjyv genom tiderna betalade 170 000 pix per dygn för ortens bästa hotellsvit senaste julen? Cykeltjyven från Malmö eller skidfamiljen från Stockholm, som hyrde en knappt 20 m2 stor gäststuga?

  6. Olli, visserligen betalar Libyerna men i Simrishamn har de anställt folk och byggt upp en organisation som skulle ta hand om dårarna i flera år. Någon jävla ordning borde det vara och jag skulle tro att vården i Malmö har problem ändå.

    Vi får hoppas att de har en uppsägningstid på några år på kontraktet men det är väl knappast trolig.

  7. Men om vården betalas av Libyen, så är det väl bara bra för Sverige och Skåne om den blir dyrare. Desto mer pengar kommer ju in i landet.
    Den här gången undrar jag faktiskt vilka som gnäller mest, och i onödan. Spara lite gnäll tills det verkligen behövs.

  8. Vad fan är detta?
    Det kan bara vara i detta skitland som denna typ av människor kan ställa krav på deras värdar.

Kommentera