Scouter vågar inte åka till Malmö

Av Pettersson  

Senaste tidens skottlossningar gav KFUM-scouterna kalla fötter. Nu väljer de att de att flytta helgens riksting från Malmö till Ystad.

Rikstinget var upplagt som charterresan till soliga södern, och fick namnet Solsting. Tanken var att cirka hundra Rover- och utmanarscouter, det vill säga scouter i åldrarna 15-25 år, skulle träffas och trivas på Kroksbäcksskolan i Malmö. Men så blev det inte, i all hast flyttades arrangemanget till KFUM-huset i Ystad.

Beslutet togs för två veckor sedan, berättar Lucas Lennartsson på KFUM-scouterna.
– Det fanns en allmän oro, en känsla att vi inte skulle vara där. Det kändes olustigt att ungdomarna skulle röra sig i området. Vi fick också signaler från medlemmar att vi borde tänka på omgivningarna.

– Nu tror jag inte det är någon fara att det skulle hända något. Men vi hade ändå en lång diskussion om vi ville var där och kom fram till att det var inte läge för det. Det finns en känsla av otrygghet.
Björn Sanders, som håller i helgens riksting, berättar att de uppmanades att flytta rikstinget sedan KFUM/KFUK:s scouts styrelse gjort en regelrätt riskanalys. – Risken är väl inte jättestor, men Kroksbäck är alltid ett oroligt område, och skolan ligger i en park utan omgivande hus. Hotbilden har också blivit större i Malmö. Dessutom bromsades arrangemanget på skolan av ett oklart brandtillstånd. Så nu blir det KFUM-huset i Ystad i stället.

-Pettersson undrar vad Scoutrörelsen är rätt för, scouterna är en internationell rörelse och mer internationellt än Malmö är svårt att finna.

Skånskan

Kommentera