Vestas i motvind


Av Pettersson

Vestas Wind Systems A/S är en dansk tillverkare av vindkraftverk, som ger elektrisk energi. Firman anses som en av världens ledande inom sitt fält och är det största bolaget räknat i antal installerade enheter. År 2010 hade Vestas installerat fler än 41 000 vindkraftverk i 65 länder på 5 kontinenter.

Vestas betraktas både i danska industrikretsar, politiker och befolkningen generellt som en av kronjuvelerna inom dansk industri, teknologi och know-how. Företaget röner därför stort intresse. Företaget har genom många år satsat på att bli en gigant på den danska scenen.

Nu sänker Vestas sina vinstprognoser kraftigt. Från att ha räknat med ett miljardresultat för 2011 räknar bolaget nu istället med ett nollresultat och aktien faller fritt i rejäl motvind.

Det rapporterar Bloomberg News.

– Pettersson undrar om detta inte är de första tecknen på en vind-bubbla, efter it, bank och bostadbubblor. Skattesubventionerad dyr vindkraft är inte framtiden, utan ska vi ha vindkraft måste den konkurrera utan subventioner och elcertifikat.

Trots att jag är en natur-människa anser jag att klimatprognoserna som FN:s IPCC:s kommer med är ungefär lika trovärdiga som tidningarnas horoskop eller för den delen Aftonbladet och Expressen när de skriver om ”svenska” brottslingar.


2 responses to “Vestas i motvind

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: