”De dumpade barnen”

Av Pettersson

Klanstrukturer orsaken till att somalier lämnar sina barn. Varför sätter somaliska föräldrar i Sverige sina barn ensamma på flygplan till främmande länder? Antropologen Sara Johnsdotter har undersökt de somaliska klanstrukturerna, och funnit rationella förklaringar bakom handlingar som många betraktar som grymma och obegripliga.

”De dumpade barnen” kallades de i media, svenska barn av somaliskt ursprung som av sina föräldrar sattes på flygplan och skickades ensamma till Somalia. Under några år ägde minst ett hundratal ”dumpningar” rum. Vissa barn levde vind för våg på gatorna i Addis Abbeba, tills de dök upp på Sveriges ambassad för att få hjälp.

Många av de somaliska barn som kommit med sina familjer till Sverige är alltså inte föräldrarnas biologiska barn, utan fosterbarn som fått följa med i flykten från kriget.

Men mötet med den svenska kulturen innebär en chock för många somalier. De skräms av drogerna, alkoholen och den sexuella frigjordheten. De blir förvirrade av den tillåtande och mjuka uppfostringsstilen. Och om någon tonåring hamnar snett så innebär det att släktingarna misslyckats i sin uppfostran.

– Då är det naturligt att man skickar iväg tonåringen till de biologiska föräldrarna eller till någon annan släkting, säger Sara Johnsdotter.

Det är alltså förklaringen till varför ensamma tonåringar sätts på flygplan till andra länder. Och tonåringen behöver inte ha hamnat på glid i vår bemärkelse. Det kan räcka med att pojken eller flickan inte hedrar vuxna tillräckligt, inte uppför sig som goda muslimer, att de röker, går på disko — för att de ska skickas iväg.

Synen på familjen radikalt annorlunda – I grunden handlar det om den somaliska synen på familjen. Den skiljer sig radikalt från den fokusering som råder i Västerlandet på individen och på kärnfamiljen. I Somalia utgör klanen basen för allas identitet. Den påverkar vem man umgås med, gifter sig med, går på fest hos, lånar pengar av, säger Sara Johnsdotter.

Klanerna och subklanerna kan bestå av hundratusentals personer och många somalier lär sig genom muntlig tradition att rabbla släktlängder i 20-talet led tillbaka. Klanen upphör inte med nationsgränser utan är ett global socialt kontrollsystem.

– På gott och ont. Ingen somalier kan resa någonstans utan att alla, vet vem han är och vart han är på väg. Det goda är att man alltid blir omhändertagen. Det är ett globalt socialt skyddsnät som överträffar de vi har, säger Sara Johnsdotter.

– Pettersson inser att anhöriginvandringen av somalier kan urarta fullständigt, när ”familjen” kan bestå av hundratusentalspersoner och icke biologiska barn ingår i ”familjen”

Men vi får alltså förklaringen att de ensamma unga män som kommer hit är sådana som ”strulat” av en eller annan anledningen men det ger ingen förklaring varför mammor lämnar sina barn i Afrika och åker till Sverige utan dem för lånade pengar men det kanske inte behövs…

VR.se

4 thoughts on “”De dumpade barnen”

  1. Jag vill bara säga att åsikter i kommentarsfälten som tidigare kunde ansetts ironiska, nu börjar bli verklighet.
    Finns det någon mer än jag som funderar på att byta land?
    Skulle gärna vilja hitta någon mer som går i samma tankar. Kanske kan vi hjälpas åt?!
    Man kan ju bara gissa att värdet på det man äger kommer att raseras ganska snart så om man vill ha lite startkapital får man väl snabba på innan ovanstående blir en realitet…

  2. Då kanske ”Svenska fotbollslaget” får förstärkningar i form av nomader från Somalien !! Högt på tiden eftersom deras nuvarande omslagspojke från Rosengården,börjar bli till åren…
    Och jag som alltid sett en mörk/svart framtid för landet Annorlunda,tycks för en gångs skull bli sannspådd..
    Framtida kännetecken för ”en svensk” blir MULATTER….

  3. I sommar anländer cirka 400 somalier till lilla Katrineholm. Hur många som är fosterbarn, kusiner eller farbröder lär ingen i dagsläget veta.
    Det vi vet är att de snart nog kommer kräva att deras familjer också får komma och det lär regeringens och Miljöpartiets uppgörelse se till att de får göra.
    Vi kan komma att prata om hundratusentals somalier som anländer inom 5 år.

  4. Det är märkligt hur krafter i sverige anser att en kultur som vecklats ut under speciella förhållanden anses vara ”berikande” att överföra till ett modernt samhälle (genom att den accepteras som en del av ”multikulturen)

    Detta slags mentalitet som klanstrukturer frambringar har kanske sin giltighet i ett stamsamhälle, men inte i ett som lämnat det bakom sig för hundratals år sen, då förutsättningarna idag är totalt annorlunda och främmande för klanmentaliteten. Mycket av MENAs problem beror på dessa ingrodda fördomar om ”vi och dom” som ju en klankultur är ett bokstavligt exempel på. Denna sorts exkluderande kultur anses vara bra? Menar man därmed att exkludering i sig inte är fel, utan vem det är som exkluderar kan man ju undra….?

    Sålunda är tanken på ”assimilation” naturlig om det moderna samhället anser att dessa människor ska kunna bli moderna och kunna berika ett samhälle – på riktigt.

    Dagens ”berikning” tycks bestå i att bevara klankultur och dess [i ett modernt samhälle] naturligt negativa strukturer istället för att försöka hjälpa dessa människor att utvecklas till samtiden och på så sätt bidra till det allmännas bästa.

Kommentera