”Svensk” ledde bymassaker

Av Pettersson  

Mannen har i flera år varit efterlyst för massakrer på 50 000 människor i Rwanda. – Han har begått allvarliga brott mot mänskligheten, säger åklagare John Bosco Siboyintore.

Under 100 dagar 1994 slaktades 800 000 människor i Rwanda. Nu har en 53-årig man bosatt i en stad i Mellansverige, gripits, misstänkt för delaktighet i folkmordet.

För två år sedan dömdes mannen i sin frånvaro till Rwandas strängaste straff, livstids fängelse. Han ska enligt domen ha spelat en aktiv roll i folkmordet 1994, personligen dödat människor och lett en milis vid massakrer i byarna Bisesero och Ruhiro där upp till 50 000 tutsier dödades.

När domen förkunnades 2009 sa domaren att mannen ”förtjänat det på grund av omfattningen av de brott han begått.”

Myndigheterna i Rwanda har sedan dess försökt hitta 53-åringen för att fängsla honom. Vid 22-tiden i förrgår kväll greps han på Bromma flygplats. Enligt den svenska åklagaren Evamari Häggkvist har Rwanda tidigare försökt få mannen utlämnad, men eftersom han även är svensk medborgare har myndigheterna avslagit Rwandas begäran.

– I april i år inledde vi en egen förundersökning, och ansåg nu att vi hade tillräckligt för att gripa honom, misstänkt för folkmord, säger hon. Svensk polis har vid flera tillfällen rest till Rwanda som en del i utredningsarbetet.

-Pettersson säger att ”svensken” heter Stanislas Mbanenande och undrar var förslaget som Moderaterna gick till val med har tagit vägen. M sade nämligen att medborgarskap som getts på felaktiga grunder skulle kunna återkallas.

 Aftonbladet

One thought on “”Svensk” ledde bymassaker

  1. Den viktiga frågan borde ställas till och besvaras av regeringen.
    Hur många krigsförbrytare, extremister, terrorister och vanliga kriminella har passerat våra gränser med hjälp av falska id-handlingar eller inga alls?
    Är det inte så att över 90% av alla asylsökande från länder där extremism, terrorism och krigsförbrytelser är vardagsmat, saknar någon form av id-handling när de ges PUT i vårt land? Har ingen frågat sig varför, tagit reda på de verkliga orsakerna och ifrågasatt innan de ges tillgång till vårt trygghetssystem?

Kommentera