Världens mest kreditvärdiga länder.

Av Olli Rein

Korrelationen mellan marknader är högre än någonsin och eurokrisen står i fokus. De flesta topprankade länder finns dock i Europa. Här är tabellen som hjälper dig att förstå sambanden. Nu varnar kreditinstitutet Standard and Poor´s att 15 europeiska länders kreditbetyg kan sänkas.

Affärsvärlden har gått igenom de tre stora kreditinstituten Moody’s, Standard and Poor’s och Fitch och deras bevakning av världens länders kreditbetyg. Totalt har 141 länder eller suveräna stater ett kreditbetyg från något av de stora kreditinstituten. Av dessa 141 länder har endast 13 länder högsta kreditbetyget ”AAA” av alla tre kreditinstituten. Ytterligare fem länder har högsta betyg från en eller två av instituten.

Trots att skuldkrisens centrum befinner sig i Europa är elva av tretton topprankade länder just europeiska. Kanada och Singapore är de enda utomeuropeiska länderna som kvalar in i toppen.

Av 17 länder med eurovaluta har sex länder fått högsta kreditbetyg av kreditinstituten. Det är Tyskland, Frankrike, Nederländerna, Österrike, Finland och Luxemburg.

Nu varnar dock Standard and Poor’s för att man kan komma att sänka trippel A-länderna, om EU-mötet den 9 december inte blir vad institutet hoppas på. Standard and Poor’s kan utöver att eventuellt sänka betyget för de sex topprankade länder med ett steg även sänka övriga euromedlemmar med upp till två steg.

Standard and Poor’s ser fem oroande områden:

  • Stramare kreditförhållanden i euroområdet
  • Högre riskpremier i ett antal eurostater, även trippel A-länder
  • Fortsatt oenighet bland toppolitiker i Europa hur krisen ska lösas på kort och lång sikt
  • Höga skulder i euroländerna
  • Ökad risk för en recession i hela euroområdet nästa år.

Redan nu ser kreditinstitutet att produktionen minskar i Spanien, Portugal och Grekland nästa år. Dessutom tror man på en 40-procentig risk för en nedgång i hela euroområdet. Institutet kommer se över betygen efter EU-toppmötet den 8-9 december.

Beslutet från Standard & Poor’s att eventuellt sänka kreditbetyget för 15 euroländer och däribland Tyskland, är deras eget ”ansvar”, sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel på tisdagen, enligt Bloomberg News.

Den tyske politikern Norbert Barthle (CDU) säger dock till BBC att Standard and Poor´s varning kan hjälpa den tyska förbundskanslern Angela Merkel och den franske presidenten Nicolas Sarkozy att genomföra hårdare budgetkrav.

Läs Mer i Affärsvärlden

Titta då, efter att först ha förstorat tabellen över kreditbetygen med ett klick, hur olika länder ligger till. Den bilden går inte att få in på Bloggen, med bibehållen möjlighet till förstoring, därför tvingas jag hänvisa till Affärsvärlden.

Konstigt, trots enorma mängder olja så finns inte ens Saudiarabien med bland de högst rankade länderna efter kreditvärdighet, och ingen annan arabstat heller.

Konvergenskriterierna

Den 1 januari 2002 ersatte euron nationella sedlar och mynt i elva länder och kraven för att införa Euron som valuta var reglerade i konvergenskriterierna. Dessa var att:

– inflationen inte fick överstiga 1,5 procent högre än inflationen i de tre medlemsländer som har den lägsta inflationen.

– statsskulden inte fick överskrida 60 procent av bruttonationalprodukten (BNP).

– budgetunderskottet inte fick vara större än 3 procent av BNP.

– de långfristiga räntorna inte fick vara mer än 2 procent högre än motsvarande räntor i de tre medlemsländer som har lägst inflation.

– växelkursen skulle vara stabil under två år, utan devalveringar eller allvarliga spänningar.

Kommentera