Egypten får sänkt kreditbetyg

Av Olli Rein

Kreditvärderingsföretaget Standard & Poors sänker sitt kreditbetyg på Egypten till B+ vilket är skräpstatus för en Nation, men även för ett företag. Utsikterna är negativa. Det framgår av ett pressmeddelande allt enligt affärsvärlden.   Standard & Poors kreditbetyg från det högsta till det lägsta.  AAA är det högsta kreditbetyget och CCC- är det lägsta.

Kan man inte ge ut långa statsobligationer, med en ränta som landet kan betala, så vankas skattehöjningar och lönesänkningar. Egypten kan ju inte heller klara sig genom att skylla på EU, där man inte är medlem, som alla säkert vet. Nej vad som förorsakar en formidabel ekonomisk krasch där, är att säkerheten för det egna folket inte kan upprätthållas, för att en oförsonlig mobb håller de centrala delarna av de flesta stora städerna ockuperade genom sina politiska aktivister.

Detta har givetvis påverkat Egyptens största näringskälla, turismen. Där det pågår inbördes stridigheter med många dödsfall och extremt många skadade, vill ingen eller åtminstone mycket färre spendera sin semester, och detta betyder troligen förlust för turistindustrin i landet. Därefter återstår endast en stor inkomstkälla för den Egyptiska staten, nämligen Suezkanalen. Ett krig mot Israel i detta läge, som det verkar att majoriteten vill ha, riskerar Suezkanalens framtid.

Israel är militärt så mycket starkare, att en operation på Sinaihalvön inte kommer att kunna stoppas förrän egyptierna åter står på västra sidan av sin kanal, med risk att tryckas bort också därifrån av den överlägsna israelitiska krigsmakten. Då kommer kanalen precis som efter sexdagarskriget 1967 och dess fortsättning i oktober 1973, som jag hade den tvivelaktiga äran att få besöka under ett halvår från 1973 – 1974, att stängas för all trafik och göra Egypten till ett ännu fattigare land, än det redan är om inte kravallerna upphör.

Det är nämligen på bilder från Kairo, som jag ser att det är en enorm skillnad mot -73 -74 när jag var där, särskilt när man ser på de nya byggnaderna och bilparken i Kairo. Men den relativa ekonomiska uppgången, som har fått investerare att intressera sig för Egypten för första gången på mycket länge, ligger nu i träda och Egypten har nu mycket svårt att försörja sin befolkning, på grund av oroligheterna. Finns där inget att dela på, är det inte mycket att riskera livet för.

”Svårt skede i Egypten nu, säger sverigebekantingen Ahmed Agiza.

Ny premiärminister utsedd i Egypten

Massakern på kopter i Kairo

Någon som ser någon Egyptisk Nationalism, där de hälsar den nye premiärministern på Tahirtorget. Är då alla egyptier att beteckna som Nazister, som vissa idiotiska Miljöpartister hävde ur sig, efter att SD berättat att de kommer att bli mer värdekonservativt inriktade. Egyptierna är ju samlade bakom en enorm Egyptisk flagga och många mindre eller normala flaggor syns i bakgrunden. Tänk om PK-stollarna och MP-stollarna kunde dra de rätta slutsatserna av den Egyptiska nationalismen, som nog inte är långt från den gamla Nazistiska varianten av socialism. Egypten har haft fred i cirka 32 år, som har återspeglats i en snabbt växande ekonomi. De som nu driver den revolutionära rörelsen framåt har själva aldrig deltagit i något krig, det är därför som kriget nu åter syns som någonting som kan användas för att styra bort fokus från de inhemska problemen. Det är många som anser just det faktumet som avgörande, när arabländer har dragit ut i krig.

6 thoughts on “Egypten får sänkt kreditbetyg

  1. Good Evening! Som Alfred Hitchcock alltid började sin presentation av sina TV-filmer med på 1960-talet.
    Tyvärr så såg jag inte rapport i går kväll, eftersom jag sällan tittar på nyheterna i TV.
    Jag skulle gärna vilja veta vad du menar med cykelställ i det här sammanhanget. Har det något att göra med att de är stationära, eller vad menar du, undrar en lite dum Olli.

  2. Att det är cykelställ som parkerat sig på torget framgick med önskvärd tydlighet i Rapport i går.

Kommentera