Bleka knivmän inför rätta

Av Pettersson

Två bleka 18-åringar ställdes under torsdagen till svars för flera allvarliga fall av misshandel där knivar liksom droger är återkommande ingredienser.

I fredags tog tingsrätten upp de livsfarliga knivhugg som 18-åringarna utdelade mot en 46-årig man i Skönvik i september. Efter det dådet har de suttit häktade.

Anklagelserna mot dem rör fem fall av misshandel. Tre av deras offer har varit unga kvinnor.

I de två andra fallen handlar det om grova brott. Förhandlingarna i går rörde en grov misshandel i slutet av maj då en kille blev slagen med batong flera gånger i huvudet och på kroppen. Misshandeln fortsatte med att han blev skuren med kniv i ansiktet och huggen i omgångar i benet.

Det tog en månad innan han kunde röra sig obehindrat efter överfallet. Under förundersökningen har de anklagade varit mycket tysta. En av 18-åringarna förklarade varför.

 – Jag brukar inte säga något förrän i rätten, jag brukar inte medverka i utredningen.

 – Varför? undrade kammaråklagare Lo Jonsson.

 – Av samma skäl som att jag inte ringer polisen om jag själv blir misshandlad, blev svaret.

Trots att de inblandade tagit del av förundersökningsmaterialet så gled historierna isär i rätten. Det vittne som kallats hade också ändrat sin historia jämfört med vad han sagt i polisförhören. Samstämmighet fanns om vem som delat ut slagen med batongen, men uppgifterna går i sär om knivhuggen.

 Den misshandlade hävdar att båda 18-åringarna använt kniv, den ena ska ha skurit en tio centimeter lång rispa i hans ansikte medan den andra högg honom i benet.

Alla inblandade känner varandra sedan tidigare, brottsoffer, gärningsmän och vittnen. Bland åhörarna fanns flera från samma gäng.

Det andra grova ärendet rör den pappa som 18-åringarna knivhögg i buken och armen när han hade kommit för att hämta sin dotter som blivit misshandlad av dem under en fest i Skönviksstugan. En tredje 18-åring är anklagad för medhjälp i det fallet.

Under häktningstiden har en av killarna hunnit bli dömd i ett annat fall för knivinnehav och ringa narkotikabrott. Han dömdes även i februari för misshandel.

– Bleka knivmän, fy fan PK slår snart knut på sig själv säger Pettersson

ST.NU

Kommentera