Soldat anklagas för överlagt mord


Av Pettersson

I USA inleddes igår rättegången mot ledaren för en grupp soldater som dödade civila afghaner bara för nöjes skull. De tog också kroppsdelar av offren som troféer.

Rättegången som sker inför en militärdomstol gäller sergeant Calvin Gibbs som fungerade som ledare för en grupp på fem amerikanska soldater i Afghanistan som såg sig som en dödspatrull.

Gibbs själv anklagas för tre fall av överlagt mord när helt oskyldiga afghaner dödades, han anklagas också för att ha kapat av fingrar av offren som han sparat och man har även hittat andra bendelar hos honom. Soldaterna placerade dessutom vapen på offren så att de skulle se ut som talibaner. Morden ägde rum i början av 2010.

Om han döms för allt han anklagas för kommer Gibbs få livstids fängelse utan chans till benådning.

Tre soldater i gruppen har tidigare dömts till kortare fängelsestraff, vittnesmål från dem kommer att användas i rättegången mot Gibbs.

Fallet väckte internationell uppmärksamhet efter att den tyska tidningen Der Spiegel publicerade bilder som soldaterna tagit där de poserade bredvid ett av sina blodiga offer – och det blev en påminnelse om tidigare övergrepp i Irak där amerikanska soldater dödat civila.

–          Pettersson tycker att Calvin Gibbs ska avtjäna sitt straff i ett afghanskt fängelse!


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: