Tunisien efter valet!

Av Olli Rein

Rachid-Ghannouchi-Tunisia

De officiella valresultaten från söndagens i Tunisien väntas först i kväll.
Läckor från valkommissionen tyder dock på att islamisterna Ennahda blir överlägsna
vinnare. Om de inte når över 50 % går de i allians med några av de talrika småpartierna
och vinner på så sätt ändå makten.

I vissa valkretsar sägs resultatet vara chockartat. I den särskilda valkretsen för utlandstunisier har Ennahda vunnit långt över hälften av rösterna. Det nya parlamentets viktigaste uppgift blir ju att skriva om författningen. Med Rashid Al- Ghannushi, en av det Muslimska Brödraskapets tyngsta ledare, vid makten kommer det att bli en starkt shariapräglad författning

Den utländska pressen har tassat försiktigt. De stora islamistiska upploppen de senaste veckorna har bara fått notiser. Salafistiska ligor angriper studentskor på universitetsområdet och kämpar för att införa slöjtvång.

En biograf som visade en exiliransk tecknad film slogs sönder, varefter ägarens hus brändes.
Kanske bagateller, men det är en tydlig vink om framtiden.

Det blev alltså som jag fruktat men trott, att det mest sekulära och västorienterade av Nordafrikas länder, tänker backa tillbaka till Medeltiden när det gäller lagar och FN: s resolution om mänskliga rättigheter. Man får nu ingen demokrati, ingen åsiktsfrihet, ingen yttrandefrihet och framförallt ingen jämlikhet mellan könen.

Olli undrar då vad fan man egentligen gjorde uppror för. Att slänga ut en förtryckare och byta den mot en annan förtryckare ses som fullständigt meningslöst för mig. Undrar just vad släktingarna till dem som dödades under upploppen för friheten tänker nu. De är ju i minoritet numera, om de inte också har anslutit sig till den teokratiska majoriteten, som kommer att ledas av en islamistisk diktator.

Vi får väl hoppas på att majoriteten av de tunisier som finns utomlands, står för det de röstade på, och åker hem för att bygga upp sitt land, och att de aldrig mer visar sina fula nunor i något västerländskt land. Om inte så är de värre hycklare än jag någonsin tyckt att de är, och det säger väl det mesta om befolkningen i Barbareskstaterna. Här kan ni se en kort videosnutt om när Rashid Al- Ghannushi återvände efter 21 år i exil. Det påminner väldigt mycket om när Ayatolla Komeini återvände till Iran 1979. Han talar om demokrati, men hur mycket är det värt?

Eftersom den svenska beskrivningen av Rashid Al- Ghanussi i vanlig svensk partisk politiskt korrekt ordning, endast beskriver denne man i positiva termer och inget nämner om hans kopplingar till Det Muslimska Brödraskapet, har jag tagit den mycket mer omfattande engelskspråkiga varianten, i min andra länk till Rashid Al- Ghanussi.

På Petterssons tidigare

rachid-ghanouchi-2011

Jihad i Malmö

*
*
*
*

9 thoughts on “Tunisien efter valet!

  1. DragonenSWE, du sparkar ju in öppna dörrar. Har du inte läst eller läst men inte förstått artikeln. I andra stycket”I den särskilda valkretsen för utlandstunisier har Ennahda vunnit långt över hälften av rösterna”. Ennahda är liksom islamisternas parti, vet man inte det så kan man ju läsa på länken.
    Näst sista stycket ”Vi får väl hoppas på att majoriteten av de tunisier som finns utomlands, står för det de röstade på, och åker hem för att bygga upp sitt land, och att de aldrig mer visar sina fula nunor i något västerländskt land. Om inte så är de värre hycklare än jag någonsin tyckt att de är, och det säger väl det mesta om befolkningen i Barbareskstaterna. Här kan ni se en kort videosnutt om när Rashid Al- Ghannushi återvände efter 21 år i exil. Det påminner väldigt mycket om när Ayatolla Komeini återvände till Iran 1979. Han talar om demokrati, men hur mycket är det värt”?

    Har du kanske aldrig förstått ironi, det finns vuxna som inte gör det. På barn är det dock endast förvirrande att bruka ironi.
    Det kanske var för sent för dig, men ha en bra dag hursomhelst. //Olli

  2. Du har en stark övertro på de tunisier som bor utanför landet som någon slags superhjältar som ska komma hem och bygga upp landet med demokratiska värderingar. Tyvärr så visade det sig att en mycket klar majoritet av dessa röstade på islamisterna.

    Slutsasten jag drar av det är att väldigt många muslimer som flytt sina hemländer i själva verket blev bortjagade av mer sekulära regimer och diktaturer. Nu bor de mitt ibland oss och våra politrucker säger att de är de moderata muslimerna. Kyss mig i ar–et!!!

  3. Nja,NATO har ju i Libyen visat på vilken sida man står..Att man sedan liksom i IRAK,endast skulle ha deras ”diktatorer” som mål för angreppen och de stora investeringarna betvivlar jag.
    Men det vore naturligtvis en fördel,om de tänkt efter före !!! Det man nu åstadkommit,förutom ruiner är en hjälpande hand åt Salafisterna (Brödraskapet)

  4. Tack SM 811 för att du uppmärksammar ett inlägg jag har lagt ned mycket tid på, och som jag själv tycker täcker ämnet relativt bra. När det gäller vår bloggroll, så har jag pratat med Pettersson och han säger att han skrivit och meddelat vårt intresse. Vi blev länkade till PI av Gustav Jansson någon månad innan han gick bort. Han tyckte att vi redan då hade en bra sida. Vad jag förstår nu, så var det ett mycket bra betyg från Gustav, som ju hade mångårig erfarenhet. Så nu försöker vi leva upp till det omdömet.

  5. Mycket bra skrivet. Din sida bli bara bättre och bättre. Se till att du kommer under ”Blogroll” i Avpixlat.info

  6. Att islamisterna skulle nöja sig med att inte hela det kvinnofientliga islam-paketet skall införas är helt otänkbart. Detta är bara början. Nytt Iran?

Kommentera