Svensk dömd efter påstått kuppförsök!

Olli Rein

Här har vi åter en historia i TT: s och massmedias totalt smaklösa och substansfattiga anrättning. Fantasin är det inget fel på som vanligt, men sanningshalten i det skrivna är tyvärr lika låg som ett visst bredbandsbolag gjorde reklam för att de hade på sina avgifter. I båda fallen kan man i efterhand konstatera, att det fanns mycket man inte informerade sina kunder om, och som kunderna fick försöka reda ut själva. Så här skriver SvD i Stockholm.

Högsta domstolen i Togo dömde på torsdagen förre försvarsministern Kpatcha Gnassingbé till 20 års fängelse för ett påstått försök att 2009 störta halvbrodern Faure Gnassingbé från presidentposten.

Bland de övriga personer som dömdes finns en svensk som fått ett tio år långt fängelsestraff, uppger familjen för TT.

Mannen har tidigare arbetat som general i Togo men flydde på 1980-talet till Sverige. Svenska UD känner till fallet men kan inte bekräfta att svensken har dömts, eftersom de inte fått några officiella uppgifter om saken.

Människorättsorganisationer har tidigare varnat för politiska fångar och tortyr i Togo.

Mannen hade tidigare arbetat som general i landet. Man arbetar inte som general SvD utan man får ett förordnande från generalstaben eller landets högste chef. De som kan komma ifråga är lägst överstar inom landets krigsmakt, utlänningar göre sig inte besvär. Så hur skulle en svensk officer kunna komma ifråga. SvD fortsätter nu med det givna snyftreportaget.

Beskedet om domen kom som en chock för familjen i Sverige, som beskriver läget som ”förtvivlat”.

– Vi har ingenting, vi är desperata, säger hans dotter i telefon till TT.

– Det känns som om man är ensam om det här.

Dottern säger att de har vänt sig till UD för råd, men tycker inte att man fått tillräcklig hjälp.

UD säger till TT att de har begränsade möjligheter att bistå konsulärt eftersom Sverige saknar en ambassad i landet. Frankrike har främst agerat ombud för Sverige, även om personal från Sveriges ambassad i Nigeria besökt mannen fyra gånger, senast den 26 juli.

Förra veckan kom åklagare och domare överens om att bevisning saknades mot 24 av de åtalade, inklusive den svenske mannen, och att de i måndags skulle släppas. När det inte skedde anade dottern direkt oråd.

Hennes syster som är på plats fick bevittna nya anklagelser om att fadern eventuellt känt till kuppen, anklagelser som dottern kallar ogrundade och vaga.

Domstolen som dömde fadern är den högsta i Togo vilket betyder att överklagan är utesluten och familjen står nu handfallen. De vet inte vad som kan påverka myndigheterna i Togo, annat än ett internationellt ingripande.

– Det är vårt enda hopp, det finns inget annat. Jag ser inte vem vi ska vända oss till.

Mannen som är från Togo har alltså flytt till Sverige på 1980-talet, orsaken till detta har tyvärr våra skribenter på SvD glömt att berätta för oss. Mannen har sedan åtnjutit samma förmåner  och troligen lite till på grund av sin höga militära rang, som alla som beviljas asyl i Sverige.

Däremot är inte generalen från Togo alls kvalificerad för en liknande tjänst i Sverige, troligen inte ens kvalificerad till en lägre tjänst på grund av många olika orsaker i samband med tjänstgöring inom krigsmakten i Sverige, likväl som i de flesta andra länders krigsmakter.

Nå vad var det som fick mannen att fly från Togo på 1980-talet, och vad har han sysslat med under alla år i Sverige. Det är saker som SvD tycker är helt ointressanta i sammanhanget och därför har de inget att komma med i det fallet. Men visst är det bra att veta vad han har sysslat med sedan han kom hit.

Det är mellan 22-31 år sedan han kom, och varför vet vi ju inte, men en general borde även i Togo vara minst 35 år fyllda innan någon sådan tjänst kan komma ifråga och det är oerhört lågt efter svenska förhållanden. En sådan position i Togo innebär att man politiskt står helt på de styrandes sida.

Kan det vara så att vår general från Togo flydde till Sverige, för att han hade planer på att störta den då sittande regimen? Kan han möjligtvis ha fortsatt sina politiska ambitioner i Sverige, under det beskydd han fick här? Kan det vara så att han nu som 57-66- åring blivit kontaktad av politiska kretsar i Togo, och tagit risken att resa dit? Eller har  han bara varit hemma i det land han flytt från på sedvanlig årlig semester? I inget av dessa fall är det Sveriges fel.

Förre försvarschefen Assani Tidjani dömdes liksom förre försvarsministern Kpatcha Gnassingbé till 20 års fängelse.

President Faure Gnassingbé och den före dette försvarsministern är båda söner till Gnassingbé Eyadéma som efter en militärkupp 1967 regerade det västafrikanska landet till sin död 2005.

Kan det finnas något fog för mina påståenden? Ja jag anser att chansen är relativt stor, samt att SvD: s journalister har brustit i sin rapportering av händelseförloppet, men framförallt om bakgrunden för denna general. De har alltså inte på ett korrekt sätt informerat allmänheten om bakgrunderna till den här händelsen, och inget om anledningen till att generalen var här just under den tiden han var. Istället har man malt på i tomning genom hela artikeln

SvD


Kommentera