Ett dyrt uppvaknande

Av Stefan K

Fler och fler kommuner upptäcker nu att mottagningen av de ensamma flyktingbarnen inte alls blir vad de från början tänkt sig.

Orterna Hofors och Torsåker i Gästrikland, har vaknat upp med baksmälla och insett att deras vilja över att ta emot s.k. ensamma flyktingbarn, inte blivit vad de tänkte och framför allt mycket dyrare.

Kommunalrådet Marie-Louise Dangardt (S), hävdar att den ekonomiska situationen för Hofors redan är prekär och att de uteblivna förväntningarna på mottagandet av de ensamma barnen tär hårt på den lilla kommunens ekonomi. Man hade räknat med en vinst på fyra miljoner i år, men nu gör man istället ett nollresultat.

Inte nog med den ekonomiska situationen, nu är det också turbulent och våldsamt på boendet, då ungdomarna är missnöjda med placeringen och vill flytta till större städer. Detta trots att de från början accepterat sin placering. Fem av barnen har redan flyttat då de vägrat att bo kvar. Problemet för Hofors är att de fortfarande har ansvaret för dessa barn och att socialsekreteraren nu måste åka till de nya orter barnen valt för sitt boende.

De små barnen som anlänt till Sverige och fått allt på ett silverfat, är nu de som ställer kraven och detta kostar skattebetalarna stora summor. Sverige år 2011 i ett nötskal.

Källa: Arbetarbladet

Lite fakta om mottagandet i Hofors kommun:

  • Det finns tre verksamheter i kommunen med plats för 22 ungdomar med permanent uppehållstillstånd och 8 platser för asylsökande.
  • Hofors avtal med Migrationsverket innebär att man bara tar emot pojkar från sexton år och äldre.
  • 31 personer är anställda för att ta hand om dessa 30 ungdomar.
  • 19 ungdomar utan uppehållstillstånd finns nu på boendena och kommunen känner sig överkörda av Migrationsverket.
  • Man ser över verksamheten för att se om nedskärningar ändå kan ge ett plusresultat på en miljon.

Källa: Hofors kommun samt ovan länk till Arbetarbladet.

Några av barnen i Hofors.

Kommentera