Marjasin ”klipparen”

Av Pettersson

Sigvard Marjasin, var en känd fackföreningsman, landshövding och politiker (S).

Marjasin gjorde sig känd för sitt hårda motstånd mot privatisering, särskilt inom barnomsorgen när han var ordförande i Kommunalarbetarförbundet. Efter sin fackliga karriär fick han som alla facktoppar flera uppdrag av den socialdemokratiska regeringen.

Marjasin utnämndes av S-regeringen till landshövding i Örebro län år 1989. Efter sin tid som landshövding, blev Marjasin misstänkt för att ha lämnat in manipulerade representationskvitton och dubbelfakturerat utlägg. Han åtalades för trolöshet mot huvudman, bedrägeri och undertryckande av urkund.

Marjasin hade klippt isär sina kvitton, kastat delen med specifikationen på och bara behållit företagsnamn och totalsumma, tejpat ihop dessa två bitar med motiveringen att spara utrymme. För detta frikändes den socialdemokratiske toppolitiker med motiveringen att han fick göra vad han ville med sina kvitton.

Enligt skatteverkets regler ska det på ett kvitto eller en faktura framgå datum, belopp, ev momsbelopp (om momsbelopp saknas på kvittot får inte moms lyftas), organisationsnummer, affärens namn och vad som är köpt. Marjasin klippte alltså bort den del som visade vad som köpts och klarade sig.

Nåväl för att inte Marjasin ska bli bortglömd har grannen döpt sina fina automatiska gräsklippare efter den före detta landshövdingen…

─ Pettersson har fotat Marjasin som bara klipper och klipper…visst är han sig lik? Förresten undrar jag om vinet var gott? F.d. fackföreningspampen Marjasin “råkade” även få med sig Örebro Slotts vinkällare avsedd för representation när han slutade men det var nog bara tillfälligheter och är lätt hänt när man flyttar.

19 thoughts on “Marjasin ”klipparen”

  1. Kallas han månne för Marjasvin eller kanske än hellre för Marjasvinn. Det senare kan ju göras till ett ord i svenska akademins ordlista, om vi använder det flitigt, ordet alltså inte företeelsen.

Kommentera