Cirkusens mörka historia


Av Pettersson

Idag tar Dagens Nyheter i en artikel upp Cirkusens mörka förflutna och dess förmåga att använda det udda och annorlunda.

Under slutet av 1800-talet uppträdde Cirkus Orlando på Lorensbergs Cirkus i Göteborg. I programmet ingick en kinestrupp där en av medlemmarna hissades upp i en krok i taket i sin obligatoriska hårfläta. Det var därför man hade med kineser. Men kroken gick sönder och kinesen störtade ned i manege­golvet. Stilla sa cirkusdirektör Henning Orlando: ”Lugna er, där finns 500 miljoner kineser till.”

Cirkusens historia går att härleda ända tillbaka till antikens Grekland och romarriket. I en cirkelformad arena visade man hästar, iscensatta strider, dresserade djur, jonglörer och akrobater. Den moderna cirkusens grundare anses vara Philip Astley, som på 1700-talet kom på att det var lättare både för ryttare och åskådare att titta på riduppvisningar i en cirkelformad arena. För att folk inte skulle tröttna mellan numren bjöd han in lindansare, clowner och hundar som gjorde tricks som pausunderhållning. Ungefär så såg också familjen Bronetts cirkus, Cirkus von Cois, ut under mitten av 1800-talet när den reste runt i Mellaneuropa. I unga år lämnade de fyra sönerna faderns cirkus, försörjde sig som framgångsrika clowner världen över och kom så småningom till Sverige där de startade Cirkus

Nåväl, hela DN:s artikel kan ni läsa HÄR men annars tycker Pettersson att det finns andra och viktigare saker som har en mörkare historia än cirkusen. Exempelvis socialdemokratins bruna förflutna som du kan läsa om HÄR. Varför inte offentliggöra namnen på alla svenskar ur 68-vänstern som samarbetade med den östtyska säkerhetstjänsten Stasi när det begav sig eller ta upp islamisterna och palestiniernas historiska band med Hitler och nazismen.


Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: