Stäng

En värdig manifestation?

Av Stefan K

SSU anordnade igår en manifestation till stöd för offren i Norge, men kunde inte ens i denna sorg lämna hatet och avskyn hemma.

I media kunde vi igår läsa och höra att SDU som enda ungdomsförbund inte var inbjudna till manifestationen. Representanter från förbundet var ändå på plats för att visa sitt djupa deltagande för de omkomna i terrordåden. Om detta valde media att inte skriva. Det ljus som tändes framme på scen möttes av ilskna blickar och enligt folk på plats var stämningen tämligen hätsk ett tag. Ljuset lär trots detta ha fått stå kvar.

Undrar om inte SSU nu är ute på hal is. Samtidigt som det drabbade ungdomsförbundet i Norge visar upp en värdighet i eftermälet av dådet och inte med ett ord anklagar Framskrittspartiet, gör deras systerorganisation i Sverige precis tvärtom.

Igår visade SSU upp ett tydligt bevis på att de kollektivt bestraffar ett svenskt parti för ett dåd som en galen norrman begått och indirekt får nu svenska killar och tjejer i 15-18 års åldern bära skuld för en handling som ingen kunde förutse.

SSU använde igår samma retorik som man i alla väder anklagar SDU för att använda. Varför skulle det vara mer hedervärt nu och är inte detta en dubbelmoral som heter duga?

Nu lär våldsamma krafter på vänsterkanten och bland andra grupper triggas än mer och vi kommer att få se våldshandlingar gentemot Sverigedemokrater i än större omfattning än förut. Vem bär då skulden om unga killar och tjejer hotas, trakasseras och misshandlas? Tänker SSU ställa sig upp och ta avstånd från detta eller väljer man att leka tysta leken som i fallet när SDU bjöd in till en manifestation mot det politiska våldet?

Arbeiderpartiet och inte minst dess ungdomsförbund har mina största sympatier. De har mitt i allt sorgearbete visat upp en värdig sida och inte med ett ord anklagat Framskrittspartiet för det inträffade. I Sverige som inte ens drabbats har de politiska partierna valt en annan strategi med avsky och en retorik som inbjuder till våld. Det som SSU visade i går ger inga sympatier från min sida och gjorde att jag tvärtom, tog ytterligare ett steg från socialdemokratin.

Mattias Vepsä och Jytte Guteland bör få veta vad vi tycker, men i sann demokratisk anda så gör vi det på ett hedervärt sätt så att vi inte sänker oss till deras nivå. Ett vänligt och korrekt formulerat mejl räcker långt.

mattias.vepsa@ssu.se jytte.guteland@ssu.se

7 reaktioner på “En värdig manifestation?

 1. Denna mobbing av ett partis undomsförbund bådar inte gott. Att få lov att gemensamt visa sin vördnad och empati för de drabbade i Norge borde vara en skälvklarhet.
  I en demokrati sker diskussionerna i rikstan för att komma överens eller komma till en kompromiss.

  Att mobba ut ett ungdomsförbund vinner ingen på. Jag tror att signaturen Fredde vill ha konfrontation för att tysta vem? Jag vill ha demokrati.

 2. Ja du Fredde, du fortsätter att koppla Breiviks dåd till SD. Okej, du får fortsätta att göra det, men ska du i ärlighetens namn inte passa på att dra alla ”inspirationskällor” över samma kam?

  Tempel Riddar Orden där han var medlem.
  Samtliga skytteklubbar där han fick sin vapenträning.
  Howard Shore som skapade den musik till Sagan om Ringen som Breivik lyssnade på under attentaten.
  Artisten Clint Mansell från brittiska popbandet Pop Will Eat Itself för att han gjort låten Lux Aeterna som var Breiviks favorit.
  Skaparen av spelet Modern Warfare 2 som Breivik tränade på inför morden.
  Samtliga frimurare då han var medlem i frimurarlogen Pelarna.
  Han påstås också vara miljömedveten och antirasist, så jag vet inte vilken inspiration han hämtat från de hållen.

  Vilka som inspirerar vänsterextremister, islamister, separatister och vanliga kriminella gäng har jag ingen aning om, men något/några måste det vara och varför inte skuldbelägga dom också?

  Nej, det blir lite larvigt att slänga ur sig en massa anklagelser till höger och vänster. Den enskilda handlingen bär varje människa ansvar för, ingen annan.

 3. Fredde, varför är ni rikssvenskar så förb-t intoleranta mot de som tycker annorlunda? I övriga nordiska länder känner man värdig sympati med offren och deras anhöriga men i Sverige ser man dessutom det som en ursäkt att göra upp med sina motståndare.
  Det finns snart inget mer skrämmande än en anonym rikssvensk på nätet.

 4. Fredde lilla, om nu de som förordar mångkul-turismen nu drog på sig vreden från en extremist, så är det väl ingen annans fel, än dem som har retat upp extremisten. Så brukar ju ni resonera annars, så då gäller väl samma regler för psykologin här, som ni ju annars brukar använda er av.

  Nu skyller ni istället på andra i bästa muslimanda!

 5. Var har du varit senaste veckan? Norden har just upplevt ett av de värsta politiska attentaten i modern tid. Det var riktat mot de som värnar om mångkulturen i samhället.

  Gärningsmannen har dessutom utgått från samma ideologi som utgör ett fundament i SD:s politik. Runtom på olika fora kan man nu också se att en förkrossande majoritet av SD-anhängarna sympatiserar med Breiviks idégods. Förgäves försöker Jimmie Åkesson distansera sig från sina egna partimedlemmar. Och du frågar varför manifestationen var politiserad?

  I Norge har nu FrP börjat tona ned sitt förlegade multikulti-snack. Det var ett viktigt skäl till att partiet fick vara med på den norska manifestationen. Breivik tycker också att de är för mesiga. Det enda parti i Sverige som får godkänt av norrmannen är SD.

  Sluta ställa dumma frågor. Du får mer än gärna sprida mitt budskap.

 6. Okej Fredde, manifestationen var alltså politiskt betingad och inte en sorgehögtid för att hedra offren i Norge? Bra att du klargjorde det, nu vet vi.
  Du har väl inget emot att dina ord sprids på nätet och som tips till dagstidningarna?

 7. Det framgår redan av SSU:s inbjudan att detta bland annat var en manifestation för mångfalden i samhället. Från scenen propagerades för mångkulturen. Det var sensationellt att SDU frivilligt vill figurera i de sammanhangen. Ser vi kanske en omprövning av SD:s förklädda rasism inom ungdomsförbundet?

Kommentera

%d bloggare gillar detta: